Politică externă

Iulia Timosenko schimba macazul spre Rusia

10.09.2008, 19:55 16

Partidul premierului ucrainean Iulia Timosenko a incheiat o alianta cu Partidul Regiunilor (prorus) privind o noua coalitie in Parlament si un nou Guvern, intelegere care ar putea schimba aspiratiile prooccidentale ale tarii, a acuzat ieri un deputat din cadrul partidului prezidential Ucraina Noastra, care a decis saptamana trecuta sa paraseasca coalitia guvernamentala.
"Nu are rost sa discutam despre alegeri anticipate, pentru ca odata cu terminarea termenului de zece zile, tara va avea o coalitie de tip Kremlin in Parlament", a comentat deputatul Igor Kril.
El sustine ca functiile-cheie din Guvern au fost deja distribuite: liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, va fi presedintele Parlamentului, Mikola Tomenko (din partea Blocului Iulia Timosenko) va fi prim-vicepresedinte, iar Adam Martiniuk (Partidul Comunist) va ocupa postul de vicepresedinte.
Ucraina, framantata in ultimii ani de disputele dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko - odata liderii Revolutiei Portocalii -, a cunoscut saptamana trecuta cel mai tensionat moment dupa ce opozitia prorusa impreuna cu Blocul Iulia Timosenko au votat in Parlament o lege care limiteaza prerogativele prezidentiale si le mareste pe cele ale primului-ministru. Iuscenko a catalogat acest vot drept "o lovitura de stat" si a amenintat cu dizolvarea Legislativului. Partidul prezidential a decis atunci sa se retraga din cadrul coalitiei de guvernamant, Iuscenko dand un termen de 30 de zile pentru a fi formata o noua alianta, daca nu, va dizolva Parlamentul si va convoca alegeri anticipate.
La cateva zile de la declansarea crizei politice de saptamana trecuta, trupele Ministerului de Interne ucrainean au fost puse in alerta de gradul zero. Ele asteapta ordinul presedintelui Iuscenko, cel mai probabil urmand sa intre in forta pe 15 septembrie, cand in Parlament va fi declarat oficial decesul coalitiei "portocalii" formata din Blocul Iulia Timosenko si Ucraina Noastra, acuza presa rusa.
Votul impotriva lui Iuscenko din Parlament a venit la cateva zile dupa ce seful statului a acuzat-o pe Timosenko de tradare in favoarea Rusiei, pentru ca nu a sustinut interesele Georgiei in criza caucaziana. Timosenko a fost criticata de presedintele ucrainean, pentru ca nu a avut o pozitie dura fata de Kremlin, ceea ce a culminat cu acuzatii de "inalta tradare" in favoarea Moscovei. Multi analisti au pus insa criza politica pe seama ambitiei actualului premier, care este vazuta drept rivalul lui Iuscenko la urmatoarele alegeri prezidentiale.
Timosenko, fosta partenera a presedintelui Iuscenko in 2004 in cadrul Revolutiei Portocalii, si-a exprimat de-a lungul vremii dorinta ca Ucraina sa adere la UE si de a intra in NATO. Cu toate acestea insa, acordul "faustian" semnat cu opozitia prorusa ar putea schimba perspectiva de aderare a Ucrainei la NATO si la UE.
Pe de alta parte, o serie de analisti citati de revista Russia Profile sunt de parere ca o coalitie Timosenko si Ianukovici nu inseamna neaparat un guvern mai prietenos cu Rusia. O coalitie cu Partidul Regiunilor poate fi, pe de alta parte, stanjenitoare pentru primul-ministru, avand in vedere ca pana recent spunea despre acest partid ca este cel mai mare rau pentru Ucraina. Presa internationala a amintit sarcastic de declaratiile Iuliei Timosenko din ianuarie 2006, cand spunea ca blocul pe care-l conduce ar putea forma o coalitie cu formatiunea prorusa numai daca "ar fi rapita de un OZN si i-ar face o operatie pe creier privand-o de ratiune si constiinta".
Anuntul intelegerii dintre Blocul Iulia Timosenko si Partidul Regiunilor a fost facut in ziua in care la Paris a avut loc summit-ul UE-Ucraina unde au fost prezentate planurile unui nou tratat bilateral, ce ar putea fi semnat in 2009 sau 2010, dar nu i-a fost promisa Kievului si perspectiva aderarii la blocul comunitar.
Tot legat de planurile pro-vestice ale Ucrainei, in decembrie statele NATO vor decide asupra acordarii Planului de Aderare la NATO, care i-a fost refuzat in aprilie la Bucuresti. In ceea ce priveste si dorinta ucrainenilor de a adera la Alianta Nord-Atlantica, 80% dintre acestia se opun unui asemenea pas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO