Politică externă

Jaroslaw Kaczynski acuza: Lech Walesa dorea asasinarea mea

12.10.2006, 20:12 15

Scena politica poloneza a ajuns un circ la care Europa se uita cu gura cascata. Ultimul spectacol: un presupus complot pus la cale de un fost presedinte pentru asasinarea actualului premier.
Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat ieri pe fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa ca ar fi inspirat serviciile secrete sa organizeze asasinarea sa intr-un accident rutier la inceputul anilor 1990 si asta pentru a-l reduce la tacere.
Lech Walesa, fost membru al miscarii Solidaritatea si o figura importanta a luptei anticomuniste poloneze, a dezmintit acuzatiile, amenintand ca daca actualul premier va continua cu afirmatiile calomnioase la adresa sa, il va da in judecata. "Jaroslaw Kaczynski spune numai absurditati. Daca va continua sa ma jigneasca in public, il voi da in judecata."
Jaroslaw Kaczynski era principalul consilier al lui Lech Walesa in momentul in care acesta a devenit presedinte in 1990. Disputele dintre cei doi au aparut la scurt timp, cand Walesa a refuzat sa abandoneze o serie de reforme radicale menite sa aduca Polonia pe linia de plutire dupa perioada comunista. Ca raspuns la refuzul lui Walesa, Kaczynski a ales sa fondeze o noua formatiune politica.
Premierul de astazi al Poloniei sustine ca serviciile secrete i-au inscenat mai multe accidente rutiere in incercarea de a-l elimina din viata politica a Poloniei. "Circulam cu un Opel Vectra impreuna cu soferul meu si am avut un accident foarte puternic", a explicat Kaczynski intr-un interviu acordat cotidianului Dziennik. "Politia a stabilit ca unul dintre ventilele rotilor fusese slabit intentionat" pentru a produce o explozie, a continuat seful Guvernului. Intr-un alt interviu, publicat initial in 1999 in Gazeta Wyborcza, Kaczynski a facut referire la un alt accident rutier despre care crede ca a fost o tentativa de asasinat.
"In 1993, pneurile masinii mele au fost intepate cu un instrument special pentru a exploda la o viteza mare", a explicat premierul. Kaczynski se indoieste ca serviciile secrete ar fi actionat din proprie initiativa, de unde trage concluzia ca asemenea actiuni nu puteau fi "inspirate" decat de Lech Walesa si de oamenii din jurul sau. Suspiciunile sunt sporite si de documentele recent publicate de guvernul conservator al Poloniei din care reiese ca serviciile secrete au spionat in anii '90 partidele de dreapta.
Lech Walesa a recunoscut ca serviciile secrete spionau aceste partide, dar sustine ca serviciile nu au intreprins nici o actiune ilegala, mai ales o tentativa de asasinat politic.
Declaratiile socante ale premierului Kaczynski nu vin decat sa sporeasca climatul dificil care a pus stapanire peste Polonia si peste Europa Centrala si de Est.
Zilele trecute, intr-un interviu acordat unui cotidian spaniol, presedintele Poloniei Lech Kaczynski (fratele geaman al actualului premier) a declarat ca ar dori un referendum in 2010 pentru adoptarea euro. Oficialii de la Bruxelles s-au aratat nemultumiti de o asemenea declaratie, mai ales ca Polonia este obligata prin tratatul de aderare sa adopte moneda europeana.
Kaczyinski se teme ca adoptarea euro va produce inflatie si va degenera intr-o scadere a nivelului de trai.
El sustine ca fostul guvern nu a analizat situatia in profunzime atunci cand a ales sa urmeze sfaturile Comisiei Europene.
Guvernarea Kaczynski a starnit o mare de proteste datorita unei atitudini percepute ca fiind neliberala fata de Uniunea Europeana, trecutul comunist al Poloniei sau homosexualitate. Recentele acuzatii pe care Kaczynski i le aduce lui Lech Walesa, chiar daca se vor dovedi false, nu fac decat sa mentina daca nu sa si sporeasca situatia destul de tulbure din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO