Politică externă

Kremlinul spune ca cecenii l-ar fi ucis pe editorul de la Forbes

29.09.2004, 00:00 13

Politia de la Moscova a anuntat ca a retinut doi barbati de origine cecena care ar putea sa fi fost implicati n asasinarea ziaristului Paul Klebnikov, editor al editiei ruse a revistei Forbes.
Autoritatile ruse sustin ca suspectii ceceni ar mai fi implicati si in luarea unui ostatic a carui identitate nu a fost dezvaluita. Politia moscvita sustine ca dovada privind implicarea celor doi in uciderea ziaristului de la Forbes ar fi ca gloantele din armele care au fost gasite asupra lor se potrivesc cu acelea care au provocat mortea lui Klebnikov. Era dintr-o familie de origine rusa emigrata in Statele Unite.
Editorul editiei ruse a revistei Forbes, Paul Klebnikov, a fost asasinat la inceputul lunii iulie. El era autorul primei liste a celor mai bogati rusi, inventarul ajungand la 100, unii dintre ei fiind extrem de iscreti si carora nu le este deloc pe plac publicitatea. De asemenea, Klebnikov a scris o serie de articole critice la adresa puterii moscovite, a dezvaluit surse ilegale de imbogatire a multora dintre oamenii de afaceri rusi.. Tot Klebnikov era si semnatarul unei carti-interviu, de pe urma convorbirii cu un comandant al separaistilor ceceni, in care acesta era prezentat intr-o lumina defavorabila.
La vremea la care a fost asasinat jurnalistul american, opinia publica internationala s-a exprimat in termeni severi la adresa regimului Putin, presedintele in mandatul caruia au disparut sau au fost asasinati mai multi ziaristi incomozi. De asemenea, au existat presiuni internationale la adresa Kremlinului care vizau lipsa de reactie a autoritatilor in identificarea autorilor acestor asasinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO