Politică externă

Libertatea de expresie, fata in fata cu tabuurile islamice

03.02.2006, 21:08 21

Scandalul publicarii unor caricaturi ale profetului Mahomed de catre ziarul danez Jyllands-Posten a luat amploare, ieri, dupa ce, cu o zi inainte, mai multe ziare din Norvegia, Franta, Germania, Olanda, Spania si chiar Iordania au decis sa publice din nou cele 12 caricaturi intr-un gest de sustinere a ideii libertatii de exprimare, fapt considerat ofensator si provocator de catre unele state musulmane. Coranul interzice explicit reprezentarile divinitatii care sunt percepute ca un semn de idolatrie. Mai multe manifestatii de protest au avut loc in statele musulmane ca raspuns la acest gest al publicatiilor europene, protestatarii arzand drapelul Danemarcei si facand un apel pentru boicotarea produselor daneze.

Doua grupari militante, Comitetul de Rezistenta Populara si Brigazile Al-Aqsa, au emis amenintari la adresa cetatenilor danezi, norvegieni si francezi care calatoresc in teritoriile palestiniene. Scandalul s-a extins si la nivel diplomatic, Arabia Saudita, cunoscuta ca una din tarile care au o conceptie foarte stricta despre islam, a decis sa-si recheme ambasadorul de la Copenhaga, in timp ce Libia a anuntat inchi-derea ambasadei sale din aceasta tara nordica.

Danermarca este unul din cele mai liberale state europene si totodata unul din marii donatori la nivel international, fiind una din putinele tari care isi respecta angajamentul de a aloca 1% din PIB pentru ajutorul financiar destinat statelor sarace. Aceste amanunte par sa nu fi fost luate in considerare in teritoriile palestiniene, care sunt in mare masura dependente de asistenta financiara occidentala, indeosebi europeana. Militantii islamici au inconjurat reprezentantele Uniunii Europene din Fasia Gaza si au pretins prezentarea de scuze oficiale pentru publicarea caricaturilor. Insa Jyllands Post a facut deja acest gest sub forma unei scrisori deschise adresate musulmanilor din intreaga lume. "Initiativa publicarii caricaturilor a fost parte a unei dezbateri in derulare cu privire la libertatea de expresie, unul din drepturile pe care le pretuim cel mai mult in Danemarca. In opinia noastra cele 12 desene au fost sobre. Ele nu erau intentionate sa fie ofensatoare, nici nu erau contrare legislatiei daneze, dar in mod indis-cutabil acestea au deranjat un numar mare de musulmani, lucru pentru care ne cerem scuze", se arata in textul scrisorii.

Intre cele 12 caricaturi publicate de Jyllands Post se afla si un desen care il reprezenta pe Mohamed purtand un turban in forma de bomba, in timp ce in altul profetul se plangea ca paradisul incepe sa duca lipsa de virgine pe post de atentator sinucigas.

Epicentrul scandalului pare sa se fi mutat insa in Franta, acolo unde redactorul-sef al ziarului France Soir, in care au fost republicate cele 12 caricaturi, a fost indepartat de la conducerea publicatiei de catre patronul acesteia, Raymond Lakah, care intamplator este chiar de origine egipteana. Acesta si-a motivat gestul spunand ca este vorba de un semn ca publicatia respecta credintele si convingerile intime ale fiecarui individ. Parerea jurnalistilor din redactia France Soir pare sa fie insa cu totul diferita, titlul de pe prima pagina a ziarului fiind: "Ajutor Voltaire, au devenit nebuni!" - un apel la radacinile rationaliste ale culturii europene. Editorialistii ziarului se intreaba daca interdictia islamica a reprezentarii figurii profetului se aplica in mod universal, adica daca si cei de alta credinta decat cea musulmana trebuie sa respecte preceptele Coranului.

"Libertatea religioasa, este libertatea de a crede sau nu, de a practica cultul in deplina liniste. Dar aceasta nu se transforma niciodata in libertatea de a impune intregii societati regulile relevante pentru o singura confesiune", afirma textul din France Soir, care isi indeamna cititorii sa continue sa uzeze de libertatea de exprimare, "in numele Republicii si a valorilor sale". Drept represalii pentru publicarea caricaturilor, vanzarea ziarului francez a fost interzisa in tari islamice precum Maroc si Algeria.

Acest subiect este cu atat mai delicat in Franta cu cat anul trecut, timp de doua saptamani, tinerii saraci de la periferiile marilor orase s-au revoltat impotriva autoritatilor intr-un val de violenta nemaiintalnit de la protestele studentesti din 1968. Chiar daca atunci oficialii francezi au incercat sa minimalizeze conotatia religioasa a re-voltelor, punand izbucnirea violenta mai degraba pe seama saraciei, trebuie totusi reamintit ca cea mai mare parte a protestatarilor a fost de origine ma-grebiana. Scandalul risca deci sa rea-prinda scanteia ciocnirilor de strada intre fortele de politie si masiva comunitate musulmana a Frantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO