Politică externă

Ministrii Ecofini au discutat viitorul economic al UE

28.03.2007, 19:18 21

Ministrii finantelor din tarile membre ale Uniunii Europene (Ecofini) s-au reunit ieri la Bruxelles pentru discutarea unor masuri vizand integrarea economiilor celor 27 de state.
Consiliul Ecofin era asteptat sa ajunga la un acord politic pentru crearea Zonei Unice de Plati Euro (cunoscuta sub acronimul englez de SEPA) pe teritoriul statelor membre ale UE. SEPA va reduce costurile consumatorului de rand si va impulsiona intrarea de noi entitati, oferind servicii de plata, ca, de exemplu, cele pentru telefonia mobila.
Expertii de la Banca Centrala Europeana (BCE) cred ca aceasta miscare va exploata din plin beneficiile monedei unice prin incurajarea competitiei transfrontaliere in oferirea de servicii si va duce la o crestere economica considerabila. SEPA va permite celor 490 de milioane de cetateni ai UE sa foloseasca orice card de credit sau debit in afara tarii lor, autorizand in acelasi timp debitele directe in interiorul Uniunii, toate dintr-un singur cont bancar.
Importanta crearii SEPA era explicata de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care declara in noiembrie trecut ca, dupa introducerea euro, "SEPA" reprezinta un alt pas istoric in unificarea Europei. Lansarea SEPA este asteptata pentru ianuarie 2008 si va costa bancile celor 27 de state cateva miliarde de dolari care vor fi folosite pentru schimbarea sistemelor bancare nationale. SEPA urmeaza sa inlocuiasca reprezentantii sai in statele UE, incepand cu 2010. Legislatorii europeni au cerut cateva schimbari de ultim moment pentru proiectul SEPA, printre care perioada de timp pentru care o firma de plati poate garanta un credit. Eurodeputatul francez Jean-Paul Gauzes, responsabil pentru proiectul de lege in Parlamentul European, declarase la sfarsitul saptamanii trecute ca el asteapta rezultatele intrunirii ministeriale de pe 27 martie pentru a deduce noi probleme ce urmeaza a fi dezbatute ulterior.
O alta masura pe care ministrii Ecofin erau asteptati sa o adopte se refera la limitarea posibilitatilor folosite de autoritatile nationale de supraveghere de a impiedica grupuri straine sa preia banci sau firme de asigurare. Masura in cauza prevede o modificare a regulilor bancare ale UE si le va permite autoritatilor sa blocheze o fuziune doar in baza a cinci motive specifice, in locul criteriilor actuale de risc "prudent".
Comisia Europeana, care autorizase aceasta masura, doreste ca fuziunile bancare transfrontaliere sa constituie o piata de capital unica mai coerenta, mai eficienta si mai ieftina pentru a putea concura pe piata mondiala. Actualitatea acestei masuri este derivata din manevrele de mare amploare reluate pe piata europeana: doua banci olandeze, ABN Amro si ING si-au exprimat dorinta de a fuziona cu alte institutii din domeniu, provocand miscari speculative puternice pe bursele europene. Ministrii trebuie sa ajunga la un acord asupra acestei initiative care va clarifica criteriile de evaluare ale fuziunilor pentru a preveni masurile protectioniste ale autoritatilor de control nationale, similare celor observate anul trecut in Italia si Polonia.
Ecofin a fost precedat luni, conform traditiei, de reuniunea Eurogrup, format din ministrii finantelor din cele 13 tari ale zonei euro. Cei 13 ministri care s-au intalnit la Bruxelles au incheiat intrevederea cu declaratii in care au reiterat starea buna a economiei europene si si-au exprimat optimismul asupra perspectivelor existente. "Cresterea economica din zona euro ramane puternica atat pe termen scurt, cat si pe cel mediu, incepand sa se extinda catre toate sectoarele", a afirmat la conferinta de presa de dupa reuniune presedintele Eurogrup, primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker.
Ministrii Eurogrup au estimat de asemenea ca variatiile bursiere de la sfarsitul lunii trecute nu au avut un impact negativ asupra economiei europene. Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat dupa reuniune ca "volatilitatea de pe bursele internationale nu constituie un motiv suficient pentru revizuirea scenariilor asupra evolutiilor economiei din tarile zonei euro". CE prevede o crestere de 2,4% pentru tarile din zona euro in acest an, dupa ce anul trecut cresterea inregistrata a fost de 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO