Politică externă

OMS: Virusul gripei porcine nu mai poate fi oprit de granitele vamale

28.04.2009, 18:23 12

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ridicat nivelul de alerta de la 3 la 4, pe o scara pana la 6, pe fondul aparitiei unui numar tot mai mare de cazuri de gripa porcina in lume si a avertizat ca virusul, care a omorat 150 de persoane in Mexic, nu mai poate fi mentinut sub control.

"Virusul fiind foarte raspandit, inchiderea granitelor sau restrictionarea deplasarilor ar avea efecte foarte mici asupra extinderii virusului", a declarat adjunctul directorului general al OMS, Keiji Fukuda, care a adaugat ca statele ar trebui sa ia masuri de protectie a populatiei.
Primele vaccinuri impotriva gripei porcine ar putea fi gata in termen de 4 pana la 6 luni, dar pentru productia in cantitati mari vor fi necesare mai multe luni, a mai spus oficialul. Noi cazuri de gripa porcina au fost confirmate ieri in Israel si Coreea de Sud, dar si in Noua Zeelanda. La inceputul saptamanii, gripa a ajuns in Europa, mai precis in Spania si Marea Britanie. In SUA au fost confirmate un total de 40 de cazuri, iar Washingtonul a declarat "stare de urgenta sanitara".
Bursele au continuat sa scada si ieri din cauza temerilor cauzate de gripa porcina. Indicele FTSE al bursei londoneze scazuse la jumatatea programului de tranzactionare cu 1,9%, in timp ce DAX (Germania) si CAC 40 (Franta) au pierdut 2,5%, respectiv 2,3%. Indicele Nikkei 225 al bursei nipone a inchis in scadere cu 2,67%.
Pretul petrolului a scazut de asemenea cu 2%, ajungand sub 50 de dolari pe baril. Maine va avea loc o intalnire de urgenta a ministrilor sanatatii ai UE, iar comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, se intalneste azi cu principalele grupuri farmaceutice pentru a analiza posibilitatile de combatere a gripei porcine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO