Politică externă

Opozitia de la Kiev are tot mai multi sustinatori

08.11.2004, 00:00 12

Peste 50.000 de simpatizanti ai candidatului opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, s-au adunat, la finele saptamanii la Kiev, reclamand nereguli in desfasurarea scrutinului prezidential de saptamana trecuta.Mitingul nu fusese autorizat de catre primaria Kievului, controlata de catre sustinatorii actualului premier, Victor Ianukovici, calificat si el in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, care se va desfasura peste doua saptamani.
Manifestantii, veniti din toate regiunile Ucrainei, au scandat de mai multe ori numele lui Iuscenko, purtand banderole sau esarfe portocalii si fluturand drapele in culorile coalitiei conduse de candidatul opozitiei.
Iuscenko, liderul opozitiei, este prooccidental, in vreme ce Ianukovici militeaza pentru apropierea de Rusia. Rezultatul oficial al primului tur indica un avans al lui Ianukovici de 0, 66 procente, contestat insa de opozitie, care a avut angajate mai multe insitute care au facut sondaje la iesirea de la urne, in care il dadeau pe Iuscenko castigatorul primului tur (la o diferenta de aproape doua procente.
"Comisia Electorala Centrala a manipulat rezultatele scrutinului" din 31 octombrie, a declarat Iuscenko. Aproape trei milioane de ucraineni nu au putut participa la vot din cauza erorilor strecurate pe listele electorale, in timp ce 300.000 de persoane au putut vota de mai multe ori, gratie manipularilor autoritatilor, a afirmat el.
"In calitate de cetatean ucrainean, sunt revoltat" de aceste fraude, a spus Iuscenko, promitand organizarea unor manifestatii de proportii in cazul in care si cel de-al doilea tur de scrutin va fi fraudat.
Deputata Iulia Timosenko, un om politic cunoscut la Kiev, care s-a alaturat in acest an coalitiei formate de Iuscenko,  a declarat, la randul sau, ca "nu are nici o indoiala" in ceea ce priveste succesul luptei opozitiei impotriva falsificarii rezultatelor. "E timpul ca regimul sa plece", a adaugat ea. Timosenko a fost viceprim-ministru, dar a fost inlaturata de la putere sub acuzatia de coruptie. Dosarul sau nu a fost rezolvat vreme de sapte ani, dar a fost redeschis in timpul acestei campanii electorale.
Primaria din Kiev i-a interzis echipei lui Iuscenko sa organizeze manifestatii in piata centrala si pe principalul bulevard al capitalei, motivand ca sambata urmau sa aiba loc, in aceasta zona, festivitati cu ocazia celei de-a 61-a aniversari a eliberarii capitalei de trupele naziste.
Opozitia nu a tinut seama de acesta interdictie, apreciind ca hotararea Primariei incalca drepturile constitutionale ale ucrainenilor.
Uniunea Europeana, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Franta, Germania si Statele Unite au criticat desfasurarea alegerilor prezidentiale ucrainene, pe care le considera nedemocratice.
Un fapt care ar putea schimba balanta in favoarea candidatului opozitiei este anuntul de sambata al Partidului Socialist din Ucraina (PS) ca il sprijina la al doilea tur de scrutin. Conditia este ca acesta sa se angajeze ca va face reforma constitutionala. Un acord in acest sens a fost incheiat intre PS si coalitia lui Iuscenko, Ucraina Noastra, a declarat presedintele Partidului Socialist, Oleksandr Moroz, la mitingul opozitiei de la Kiev. El a apreciat ca o victorie a opozitiei la alegerile prezidentiale ar contribui la consolidarea democratiei in Ucraina.
Moroz, care a obtinut mai putin de 6 la suta din voturi la primul tur de scrutin, si-a exprimat speranta ca aproximativ 90 la suta dintre alegatorii sai il vor vota pe Iuscenko.
Potrivit acordului cu PS, Ucraina Noastra, care, pana in prezent, s-a opus unei reforme constitutionale, va trebui sa voteze in favoarea acestui proiect, care prevede o reducere a prerogativelor prezidentiale in favoarea extinderii celor ale premierului si Parlamentului. Proiectul de reforma a fost votat, in prima lectura, in iunie, de catre Parlament.
Votul la a doua lectura urmeaza sa aiba loc dupa al doilea tur de scrutin, dar inainte de incheierea actualei sesiuni parlamentare. Prevederile noii legi ar urma sa intre in vigoare incepand cu 2006.
Acordul dintre Ucraina Noastra si PS prevede, de asemenea, convocarea unui referendum cu privire la intrarea Ucrainei in NATO si stipuleaza angajamentul lui Iuscenko de a retrage rapid trupele ucrainene din Irak.
Voturile stangii sint cruciale pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
Ianukovici, premierul in functie sprijinit de Kremlin, a capatat zilele acestea sustinerea unui alt partid de stanga de la Kiev, dar de extrema-stanga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO