Politică externă

Pedeapsa cu moartea a atins cifre-record: 3.797 in 2004

06.04.2005, 20:47 24

Aproape 4.000 de oameni au fost ucisi de statele in care traiau in decursul anului 2004 prin condamnare la moarte. Cifra exacta este 3.797, iar dintre aceste executii, cele mai multe au avut loc in China - 3.400.
Datele au fost anuntate de Amnesty International, organizatia care militeaza pentru drepturile omului, din raportul sau anual fiind extrase aceste informatii de publicatia New York Times.
China se detaseaza net de celelalte state in care se mai aplica aceasta sentinta, inregistrand totusi un record, cele mai multe executii din ultimii 25 de ani. Autoritatile chineze promisesera forurilor internationale ca vor democratiza sistemul de justitie, astfel incat cazurile in care apare o astfel de sentinta sa fie mai restranse.
Amnesty International a considerat ca sunt alarmante aceste statistici, avand in vedere ca un asemenea numar de condamnari la moarte puse in practica nu s-a mai intalnit in ultimii ani. Pe locul al doilea se numara Iranul, cu 159 de executii, urmat de Vietnam, cu 64. Nu este precis numarul executiilor din Statele Unite, tara care intra in categoria democratiilor, care are mai multe state in care se aplica sentinta capitala. In articolul aparut in New York Times nu este indicata cifra executiilor, dar se arata ca numarul lor a scazut fata de anii precedenti. Este anuntat faptul ca anul trecut 144 de sentinte care ajunsesera la termen au fost amanate. In plus, in Statele Unite s-a renuntat la pedeapsa cu moartea in cazul crimelor ai caror autori sunt minorii.
Raportul organizatiei internationale mai precizeaza ca numarul celor care isi pierd viata prin aceasta pedeapsa nu este cel real, pentru ca exista mai multe tari in care se practica, insa statisticile sumbre ale acestui capitol sunt tinute secrete. Alte tari in care
s-au mai omorat oameni pentru ca erau condamnati la moarte sunt Arabia Saudita si Pakistan. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO