Politică externă

Pietele rectioneaza cu prudenta, dar prelungirea crizei ar putea afecta economia

23.02.2007, 18:03 14

Increderea investitorilor in evolutia bursei italiene nu va fi afectata semnificativ de demisia premierului italian Romano Prodi, considera expertii de la agentia de rating Standard and Poores. Mersul economiei in general, reflectat in ratingul de tara, nu va fi afectat de anuntul demisiei, rezulta dintr-un studiu al Standard and Poores.
"O criza ca aceasta, chiar daca conduce la un guvern Prodi remodelat, ridica insa semne de intrebare daca coalitia de centru- stanga, umilita si deconcertata, mai poate promova reformele dificile de care Italia are nevoie", relata ieri publicatia britanica The Economist.
Vestea crizei politice putea afecta negativ pietele bursiere mai ales ca in al patrulea trimestru al anului trecut Italia a avut o crestere economica surprinzator de mare. Nu a fost insa cazul. Euro a scazut cu 0,3% ieri, dar cam in aceeasi proportie a crescut si dolarul in comparatie cu yenul.
Diferenta dintre randamentul obligatiunilor italiene fata de cele germane nu a crescut semnificativ. "Diferenta de randament dintre obligatiunile italiene si germane se va largi", este de parere Marc Ostwald, analist la Insinger Beaufort, in Londra. "Ma astept insa ca reactia pietei de obligatiuni sa fie modesta. Marea intrebare este daca noul guvern va continua reformele fiscale", a explicat analistul.
Principalul indice de pe bursa italiana (MIB) a crescut cu 0,4% ieri - aproape in linie cu cresterea de 0.5% inregistrata de indicele Dow Jones la nivel european, care ia in considerare evolutia bursiera a celor mai importante 600 de companii din Europa.
"Este prea devreme ca sa observam o fluctuatie majora", a declarat Anna Grimaldi de la banca milaneza Intesa. "Piata bursiera nu a fost afectata negativ azi, dar asta nu inseamna ca situatia nu se poate schimba", a mai adaugat ea.
Pe termen scurt, criza politica ar putea afecta increderea consumatorilor si a companiilor, si mai periculos, ar putea pune in pericol reforme necesare pe termen mediu. "Intr-o situatie de incertutudine investitiile sunt amanate", a declarat Grimaldi.
Standard and Poores a scazut ratingul pentru creditele de stat italiene pe termen lung in octombrie 2006 (de la A+ la AA-), previzionand ca datorita coalitiei multipartidice care a castigat alegerile, inerent predispusa la instabilitate, Italia nu va putea introduce reforme structurale in domenii cheie cum ar fi sistemul de asigurari sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO