Politică externă

Politica externa a lui Bush, zgaltaita din temelii

22.08.2003, 00:00 29

Cele doua atentate teroriste de marti - la Ierusalim, impotriva unui autobuz cu civili si la Bagdad, impotriva misiunii ONU - a zdrunciat din temelii strategia  lui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu: relansarea procesului de reconciliere intre evrei si arabi si stabilirea unui regim pro-occidental in Irak.
Primul atac repune in discutie viabilitatea "foii de parcurs"  la care seful administratiei americane tine atat de mult, dupa ce initial se aratase rezervat. Cel de-al doilea, pune sub semnul intrebarii credibilitatea Statelor Unite. La trei luni de la sfarsitul razboiului, cea mai mare putere a lumii pare incapabila sa asigure securitatea Irakului, conditiile pentru reconstructie si tranzitia spre un sistem democratic. La distanta de un an de viitoarele alegerile prezidentiale la care va incerca sa castige un al doilea mandat, George W. Bush este prins intre ciocan si nicovala. De deciziile pe care le va lua, va depinde nu doar credibilitatea Americii ci si cariera sa politica. Ce va alege sa faca presedintele american? - se intreba ieri, Le Figaro. Va continua sa se implice activ in rezolvarea conflictului israeliano- palestinian care, fiind departe de final, l-ar putea costa pe plan intern? Sau va reveni la refuzul initial lasandu-l descoperit pe premierul Ariel Sharon, lucru care va nemultumi minoritatea evreiasca din SUA?
Dar in Irak? Va trimite trupe suplimentare pentru a incerca sa controleze situatia, riscand astfel sa nemultumeasca o parte din electorat? Sau va incepe o retragere partiala? - lucru care l-ar acoperi de ridicol, stiindu-se inversunarea cu care a pledat pentru razboi. Sau, mai mult, va transfera gestionarea trazitiei din Irak in seama ONU lucru care ii va aduce multe deservicii in planul imaginii? Pentru moment, Bush face eforturi sa para stapan pe situatie: "Vom persevera in ciuda tuturor dificultatilor", a declarat el, la iesirea dintr-o reuniune cu consilierii sai.
Deocamdata, principalii sai colaboratori incearca sa convinga lumea ca atenatul impotriva Sediului ONU din Bagdad, soldat cu 23 de morti, nu a schimbat situatia si nici determinarea SUA de a restabili calmul in tara si de a pregati organizarea de alegeri democratice in 2004. Seful Pentagonului Donald Rumsfeld da asigurari peste asigurari ca numarul soldatilor in Irak este suficient si nu este nevoie de trupe suplimentare. Pe de alta, parte ambasadorul SUA la Natiunile Unite John Negropente invoca, potrivit CNN, ipoteza ca SUA sa inainteze Consiliului de Securitate o noua rezolutie care sa incurajeze alte tari sa trimita forte de mentinere a pacii. Deja 30 de tari si-au trimis soldatii in Irak. Dar numarul lor este destul de redus, 21.000 (intre care 500 de romani), fata de 160.000 (140.000 americani si 20.000 britanici) cat numara forta de ocupatie.
Dupa atacul de marti, situatia s-ar putea chiar inrautati. Japonia care se pregatea sa trimita 1.000 de soldati in teatrul de operatiunui, a anuntat ca examineaza posibilitatea amanarii misiunii pana in 2004. Opozitia spaniola si opinia publica cer, cu din ce in ce mai insistent, retragerea celor 1.500 de soldati ai Spaniei din forta multinationala. Secretarul general Kofi Annan a anuntat ca nu va trimite, sub nici o forma, Castile Albastre in Irak amintind ca, potrivit unei rezolutii ONU, "puterea de ocupatie" - adica SUA si Marea Britanie - este responsabila cu mentinerea ordinii si a securitatii." "Am sperat ca acest lucru se va intampla. (...) Nu s-a intamplat", a adaugat el, punand, indirect, pe seama SUA si a Marii Britanii responsabilitatea  pentru producerea atentatului de la sediul ONU.
Aseara, secretarul de stat Colin Powell urma sa se intalneasca (dupa inchiderea editiei) cu Kofi Annan pentru a examina situatia, in conditiile in care din ce in ce mai multe voci cer un rol sporit pentru ONU in Irak. Miercuri, Marea Britanie, principalul aliat al SUA s-a alaturat acestei initiative, refuzata de SUA care au acordat ONU doar un rol umanitar. Daca va accepta Washingtonul ar putea scapa de o parte din griji, dar la capitolul imagine acest lucru ar echivala cu o infrangere.
Pentru administratorul civil al Irakului Paul Bremer solutia ar fi constituirea unei forte autohtone, 30-40.000 de politisti, dar potrivit specialistilor aceasta forta nu poate fi pusa pe picioare mai devreme de sase luni. O alta solutie invocata cu jumatate de gura ar fi o interventie a NATO, insa si aceasta solutie pare destul de indepartata intrucat nu a fost evocata oficial si, oricum, are destul de multi contestatari.
In Israel si Palestina violenta si-a reintrat in drepturi, dupa atentat de marti, impotriva unui autobuz civil. Unitatile de elita ale armatei israeliene  au efectuat operatiuni de anvergura in orasele Nablus, Hebron,Tutalkarem, Ramallah si Jenin. A fost utilizata toata recuzita - masini blindate, tancuri elicoptere, iar provinciile palestiniene sunt blocate complet inca de marti seara. Un lider al Hamas a fost ieri ucis intr-un atac cu rachete asupra masinii in care se afla, iar Hamas a promis razbunare.
Incercand sa mai repare cate ceva, premierul palestinian Mahmud Abbas a anuntat ca rupe orice legatura cu organizatiile Hamas si Jihadul Islamic care au revendicat atentatul. De asemenea, el le-a interzis liderilor celor doua miscari sa dea declarati pentru televiziunile arabe prin satelit pentru a nu inversuna si mai mult partea israeliana. Abbas a dat ordin fortelor sale sa-i prinda pe autorii atacului, dupa o reuniune cu presedintele Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat. Rezultatul reuniunii nu a fost insa cel asteptat intrucat inaintea ei un responsabil palestinian anuntase ca Addas ii va da un ultimatum lui Arafat pentru a-l obliga sa "termine" o data pentru totdeauna cu cele doua grupari teroriste, ceea ce nu s-a intamplat. Asadar anuntul facut de seful guvernului, anume ca va continua aplicarea foii de parcurs nu are darul sa linisteasca Israelul si SUA.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO