Politică externă

Premierul polonez da socoteala la Bruxelles

30.08.2006, 20:02 17

Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, va avea in cursul zilei de astazi o intalnire dificila cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, in cadrul primului sau turneu diplomatic de la investirea in functie, in luna iunie.
Privit cu foarte multa rezerva si criticat pe fata de cancelariile occidentale, Kaczynski trebuie, teoretic, sa convinga Bruxellesul ca Polonia este o tara care apara valorile europene si drepturile omului - sarcina dificila, in conditiile in care multe initiative guvernamentale din ultima vreme, culminand cu propunerea de reintroducere a pedepsei cu moartea, nu au fost privite cu ochi buni de catre UE. Constient de situatia sa dificila Kaczynski si-a anulat o conferinta de presa, la Centrul de Politici Europene, tocmai pentru a nu fi obligat sa raspunda unor intrebari incomode.
Campania privind reintroducerea pedepsei capitale in Europa a fost lansata la inceputul acestei luni de catre gemenii Kaczynski, care vedeau acest lucru posibil prin modificarea Conventiei europene a drepturilor omului, care interzice pedeapsa cu moartea. Oficialii de la Bruxelles au reactionat imediat la propunerea polonezilor, declarand ca o asemenea masura intra in contradictie directa cu valorile europene.
Printre celelalte pozitii ale executivului polonez care intra in contradictie cu principiile europene si pentru care Kaczynski va fi nevoit sa dea socoteala la Bruxelles se numara si politicile care prevad nationalizarea firmelor private, negarea drepturilor homosexualilor, concedierea unor ambasadori "proeuropeni" si, nu in ultimul rand, insasi structura executivului.
Pe langa membrii partidului Lege si Justitie, condus de Jaroslaw Kaczynski, guvernul polonez include si membri a doua partide antieuropene, de extrema dreapta - Autoapararea si Liga Familiilor Poloneze. Liderii acestor doua partide ocupa in actualul guvern functiile de vicepremieri si s-au remarcat prin pozitiile antieuropene, criticand vehement de-a lungul timpului integrarea Poloniei in Uniunea Europeana, posibilitatea adoptarii unei constitutii europene si politicile de liberarizare a pietei.
Situatia minoritatilor sexuale va reprezenta, asadar, un alt subiect pe agenda de discutii intre cei doi oficiali. Discriminarea si actele de violenta impotriva homosexualilor raman acte destul de raspandite pe teritoriul Poloniei, iar posibilitatea ca guvernul sa intervina in acest sens este redusa atat timp cat din coalitia de guvernare face parte Liga Familiilor Poloneze, principalul oponent al drepturilor homosexualilor.
Imbunatatirea imaginii tarii la nivel european pare, asadar, vitala pentru Polonia, misiunea revenindu-i premierului Kaczynski, fapt confirmat si de analistii si comentatorii polonezi, insa acestia sustin ca misiunea nu este deloc una facila.
"Jaroslaw Kaczynski este un politician abil si cred ca stie ce are de facut (pentru a imbunatati imaginea tarii - n. r.), dar va fi o sarcina dificila. Cand vorbeste cu polonezii, Kaczynski nu pare sa isi dea seama ca declaratiile sale nu sunt intotdeauna bine vazute si din Statele Unite sau Europa de Vest", considera Mathew Day, jurnalist la publicatia Lunar Polonez, revista de analiza politica si economica.
Premierul polonez urmeaza sa-l intalneasca la Bruxelles si pe presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, intalnire care s-ar putea dovedi la fel de dificila ca si cea cu Barroso. Europarlamentarii de centru-stanga si cei liberali critica la randul lor atitudinea ostila a Guvernului Kaczynski in ceea ce priveste drepturile homosexualilor, precum si caracterul xenofob al Ligii Familiilor Poloneze care, conform unei rezolutii a Parlamentului European din luna iunie "incita oamenii la ura si violenta".
Dupa intalnirile de la Bruxelles, premierul se va deplasa in Statele Unite pentru a promova interesele Poloniei si noul guvern si peste ocean. Aceasta calatorie se poate dovedi insa una nu tocmai inspirata in contextul in care Polonia incearca sa-si imbunatateasca relatiile cu UE. Comentatorii polonezi explica faptul ca afisarea unei apropieri mai mari fata de SUA decat fata de UE, al carei membru este din 2004, s-ar putea dovedi in detrimentul Poloniei la nivelul relatiilor cu Uniunea.
"Bruxelles este o alegere foarte precauta. Polonia este membra a Uniunii Europene, iar premierul merge in cartierul general al comunitatii europene, deci pentru asta nu poate fi criticat. Vizita la Washington subliniaza insa faptul ca Polonia crede ca are o relatie deosebita cu Statele Unite, atitudine neincurajata de multe state membre", spune Robert Strybel, jurnalist polonez independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO