Politică externă

Premierul ungar, repudiat de propriul partid

12.03.2008, 18:28 12

Socialistii ungari s-au reunit aseara pentru a examina ipoteza plauzibila a retragerii sprijinului politic acordat premierului Ferenc Gyurcs?ny, in urma rezultatelor defavorabile inregistrate in referendumul organizat de opozitie la sfarsitul saptamanii trecute pentru eliminarea taxelor din domeniul medical si cel al educatiei.
Parlamentarii socialisti au fost surprinsi de rata ridicata de participare la vot, de peste 50% si au criticat echipa de consilieri ai premierului Gyurcs?ny care au anticipat eronat ca ungurii vor participa la vot in numar mic, lansand astfel o campanie de mica anvergura.
Duminica in Ungaria a avut loc un referendum initiat de opozitie care obliga guvernul sa renunte la taxele impuse de guvernul socialist in domeniul educatiei si al sanatatii - sunt peste cinci mld. euro care ajung anual in bugetul asigurarilor sociale.
Membrii consiliului de coordonare al Partidului Socialist vor sa reformeze formatiunea si au sugerat ca functia de premier si cea de presedinte al partidului, detinute in prezent de Ferenc Gyurcs?ny, ar trebui separate.
Intrebat in legatura cu situatia politica din Ungaria, senatorul UDMR Peter Eckstein a declarat pentru ZF ca, potrivit sondajelor, partidul de guvernamant are sustinere scazuta in randul populatiei, premierul Gyurcs?ny fiind intr-o situatie dificila.
"Este o situatie inedita, avand in vedere ca in discutie sunt acte normative recent aprobate. Rezultatele obliga Guvernul sa se supuna dorintelor populatiei", a apreciat Eckstein.
Potrivit senatorului, populatia ungara plateste pentru consultatiile medicale o suma modica de 300 de forinti (1,2 euro), avand in vedere ca un bilet de metrou este 100 de forinti.
Tot ieri, Parlamentul ungar a dezbatut in sesiune plenara amendamentele de eliminare a taxelor din educatie si sistemul medical.
Guvernul a prezentat amendamentele la inceputul saptamanii, votul final privind aceste amendamente urmand sa aiba loc sa aiba loc lunea viitoare, ceea ce ar permite legislatiei modificate sa intre in vigoare incepand cu 1 aprilie.
Partidului conservator de opozitie Fidesz propune acoperirea deficitului inregistrat de spitale si universitati prin redistribuirea fondurilor alocate cheltuielilor administrative si de publicitate pentru diferite ministere si a impozitelor platite de loteria de stat incepand cu anul 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO