Politică externă

Presedintele Poloniei: Imigrantii polonezi din Marea Britanie sunt niste incapabili

09.11.2006, 18:53 12

Conferinta de presa sustinuta de presedintele polonez Lech Kaczynski ieri la Londra, in compania premierului britanic Tony Blair, a devenit la un moment dat o adevarata campanie de denigrare a imigrantilor.
"Cred ca sunt unele persoane, nu numai polonezi, ci si persoane din alte state, care s-au nascut incapabile, dar cauta o viata mai buna si pleaca peste granita", a declarat Kaczynski, punandu-l astfel pe premierul britanic intr-o pozitie jenanta. Guvernul britanic si-a manifestat fatis simpatia si aprecierea fata de cei aproximativ 400.000 de imi-granti polonezi, pe care i-a caracterizat ca fiind seriosi si foarte muncitori.
"Laudele" presedintelui polonez fata de conationalii sai nu s-au oprit aici. "Stim ca sunt astfel de persoane care au reusit in Marea Britanie si care au slujbe si o duc bine-mersi, mai ales din cauza diferentelor de salarizare. Dar aceleasi persoane sunt inregistrate in Polonia ca fiind fara un loc de munca", a spus Ka-czynski. El a adaugat ca aceste persoane nu fac altceva decat sa traiasca bine in Marea Britanie, urcand in acelasi timp in mod artificial rata somajului din Polonia si incasand de la stat ajutoare materiale care nu li se cuvin.
Dupa tensiunile provocate de anuntul lui John Reid, ministrul britanic de interne, privind inchiderea partiala a pietei fortei de munca de catre Marea Britanie fata de Bulgaria si Romania, guvernul britanic a adoptat o pozitie mai concilianta fata de acest subiect.
Blair a incercat sa nuanteze afir-matiile lui Kaczynski, afirmand ca se poate intr-adevar vorbi de "unele difi-cultati intalnite asupra unor subiecte", dar ca in acelasi timp opinia publica locala este buna cand vine vorba de imigrantii polonezi.
"Trebuie sa recunosc ca marea majoritate a polonezilor care vin sa lucreze aici muncesc foarte mult. Ei sunt priviti foarte bine", a declarat primul-ministru britanic. "Una peste alta cred ca delegatia poloneza de aici va observa primirea foarte calduroasa data de cetatenii britanici imigrantilor polonezi", a adaugat Blair.
Problema veniturilor ilicite obtinute de unii imigranti nu este un subiect de actualitate pentru presa din Marea Britanie.
La inceputul anului, sir Andrew Green, presedintele organismului de supraveghere a fenomenului imigrationist a atras atentia ca peste 11.000 de persoane rezidente in Marea Britanie au obtinut venituri ilicite. In acel caz era vorba despre cei care au beneficiat de subventii la plata impozitelor in virtutea unei legi care prevede aceasta posibilitate in cazul in care persoana respectiva are copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO