Politică externă

Presedintele Poloniei si-a desemnat fratele drept premier

11.07.2006, 19:37 15

Premierul polonez Kazimierz Marcinkiewicz si-a depus ieri demisia, lasandu-i astfel cale libera in fruntea guvernului fratelui geaman al presedintelui Lech Kaczynski.
Demisia premierului o implica pe cea a intregului Cabinet de la Varsovia. Jaroslaw Kaczynski (57 ani), presedintele formatiunii conservatoare Lege si Justitie (PIS) - principalul partid din coalitia eteroclita aflata la guvernare -, a fost desemnat, aseara, pentru a forma un nou Guvern. Ceremonia oficiala a investirii va avea loc in a doua jumatate a lunii iulie, insa Jaroslaw Kaczynski s-a gandit deja la viitoarea formula guvernamentala.
El a spus ieri ca in mare parte componenta guvernului nu va fi modificata, cu exceptia portofoliului de la Finante, care va fi incredintat lui Stanislaw Kluza (34 de ani), fost secretar de stat la acest minister. Premierul desemnat a afirmat ca viitorul ministru de finante va fi un continuator "excelent" al politicilor financiare ale Zytei Gilowska, care a fost insa demisa in urma cu doua saptamani dupa ce au aparut informatii ca ar fi colaborat cu fosta politie politica poloneza.
Jaroslaw Kaczynski a dat asigurari ca nominalizarea sa in functia de premier nu va provoca nici un fel de modificari in politica fiscala a Poloniei. "Nu va fi nici un pericol pentru finantele publice, nici pentru deficitul bugetar, stabilit la 30 mld. zloti (7,3 mld. euro)", a declarat Jaroslaw Kaczynski.
Nominalizarea lui Jaroslaw Kaczynski a provocat ingrijorare in mediile interne si intenationale din cauza accentelor sale nationaliste si a politicilor fiscale antieuropene.
Daca in privinta fiscalitatii semnalele venite ieri de la premierul desemnat au fost linistitoare, nu acelasi lucru l-a transmis Kaczynski in legatura cu politica externa.
El a vorbit despre o politica "nationala" in sanul UE. "Nu credem ca in UE nu sunt politici nationale sau ca nu se vorbeste de statul-natiune. Acestea sunt aplicate intr-o maniera evidenta de catre partenerii nostri. Nu vad nici un motiv pentru care sa nu facem la fel. Si asta inseamna, de exemplu, ca noi nu vom aplica acele solutii care ne dezavantajeaza", a explicat Jaroslaw Kaczynski. "Noi nu impartasim acea idee, populara in Europa, potrivit careia statul-natiune este ceva rau. Noi vrem sa profitam de prezenta noastra europeana pentru a intari statul-nationala", a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO