Politică externă

Presiuni uriase pentru demisia premierului israelian Olmert

04.05.2007, 19:49 9

O suta de mii de persoane erau asteptate aseara la Tel Aviv sa ceara demisia premierului israelian Ehud Olmert ca urmare a publicarii unui raport despre esecurile inregistrate de guvern in razboiul din Liban din 2006.
La manifestatie isi anuntasera participarea mai multe organizatii formate, in special, din rezervisti, membri ai familiilor militarilor ucisi in timpul confruntarii de anul trecut cu militiile siite Hezbollah, studenti veniti din principalele orase ale tarii, Haifa, Sderot si Ierusalim si artisti israelieni.
Doua dintre cotidienele cu cel mai mare tiraj din Israel, Yediot Aharonot si Maariv, publicau ieri pe prima pagina articole avand acelasi titlu: "Testul pietei", aluzie la piata Yitzhak Rabin din centrul capitalei israeliene, locul traditional al marilor manifestatii.
Actiunea din centrul capitalei a fost precedata de o sesiune extraordinara a Parlamentul israelian, Knesset. Parlamentarii au dezbatut raportul elaborat de o comisie de stat, cunoscuta sub numele de comisia Winograd dupa numele presedintelui Eliyahu Winograd. Actualul raport aminteste de un document similar redactat dupa interventia israeliana din 1973 in Egipt si Siria si contine critici devastatoare la adresa premierului Ehud Olmert pentru gestionarea interventiei de anul trecut in Liban.
Publicarea raportului Winograd la inceputul acestei saptamani a determinat cereri de demisie atat din partea unor colegi de cabinet ai lui Olmert, cat si din partea colegilor din partidul sau Kadima. Tzipi Livni, actual ministru de externe si vicepremier, iar conform analistilor, viitor succesor al lui Olmert, a cerut alaturi de liderul grupului parlamentar Kadima, Avigdor Itzchaky, demisia premierului.
Cu toate acestea, premierul, sprijinit de vocea vicepremierului Shimon Peres, a declarat ca nu are de gand sa plece de la conducerea Guvernului. Ehud Olmert i-a sfatuit pe toti cei care-i cer demisia sa nu mai foloseasca raportul in scopuri politice. Un purtator de cuvant al premierului Olmert a declarat pentru cotidianul Jerusalem Post ca acesta nu va demisiona, ci va incerca sa "repare greselile" din raportul prin care e criticat pentru razboiul din Liban.
Reactia liderului partidului de opozitie Likud, Benjamin Netanyahu, la pozitia lui Olmert a venit in cadrul dezbaterilor din Knesset. "Cei care au gresit in timpul razboiului nu pot sa isi asume repararea erorilor comise", a declarat Netanyahu, citat de cotidianul israelian Haaretz.
Raportul comisiei Winograd a plasat intreaga responsabilitate a esecului din Liban pe umerii lui Olmert si ai ministrului apararii, Amir Peretz, fara a aminti insa numele ministrului de externe. Publicarea raportului a fost urmata marti de demisia ministrului fara portofoliu, Eitan Cabel, si miercuri de cea a lui Avigdor Itzchaky, liderul fractiunii parlamentare Kadima. Spre deosebire de ministrul apararii, Amir Peretz, care a declarat ieri pentru Radioul Armatei, citat de Haaretz, ca inca nu s-a decis daca va demisiona sau nu, Tzipi Livni, a precizat ca nu va demisiona. Ministrul de externe a mai spus ca partidul Kadima ar trebui sa ramana la putere si ca Israelul nu ar trebui sa organizeze alegeri anticipate, iar ea nu va incerca sa il indeparteze de la putere pe Ehud Olmert, dar ca va candida pentru a-i lua locul.
La putin timp dupa, consilierul lui Olmert, Tal Silberstein, a declarat pentru Haaretz ca "nu se poate ca Livni sa-i ceara premierului sa demisioneze si sa lucram in continuare cu ea". Mai mult, cotidianul Yediot Aharonot anunta ca o eventuala demisie a lui Livni ar putea fi, de fapt, un inceput pentru o remaniere totala a actualului guvern israelian.
Cel de-al doilea razboi din Liban, primul avand loc in 1982, a inceput pe 12 iulie 2006 si durat 34 de zile, luand vietile a 150 de israelieni si a peste o mie de libanezi. Interventia a dezamagit profund societatea israeliana si, ca urmare, premierul israelian a suferit o prabusire in sondaje, iar popularitatea oponentului sau de dreapta, Benjamin Netanyahu, a crescut continuu.
Potrivit unui sondaj realizat de institutul Dahaf si publicat la mijlocul acestei saptamani, 27 la suta dintre israelieni i-ar oferi lui Olmert inca o sansa, pentru a repara greselile comise in timpul conflictului din Liban, din vara anului trecut, in timp ce 72 la suta sunt impotriva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO