Politică externă

Republicanii se confrunta cu America ostila lui Bush

31.08.2004, 00:00 13

Sunt patru zile pe care republicanii americani trebuie sa le petreaca la New York, metropola unde s-au inregisrat in aceste zile cele mai numeroase marsuri din ultimii aproape 40 de ani.
Protestatarii s-au manifestat impotriva lui George Bush. In primul rand impotriva razboiului din Irak, dar si a politicii administratiei de la Casa Alba in privinta interzicerii avorturilor sau a scoaterii inafara legii a casatoriilor homosexuale. Oamenii care au participat duminica la proteste (si au fost peste 100.000 dupa unele estimari, dupa altele intre 300 si 500.000) nu sunt neaparat simpatizanti ai Partidului Democrat (rivalul republicanilor). De altfel exista mai multe declaratii citate de ziarele americane ale unor participanti la aceste marsuri care sustin ca nu-l agreeaza pe Bush, ca nu-l vor vota in noiembrie, dar asta nu inseamna ca vor merge alaturi de John Kerry, senatorul care-i reprezinta pe democrati in cursa pentru Casa Alba.
Demonstratiile de la New York au fost colorate (se pare ca cea de duminica a fost cea mai numeroasa, urmatoarele patru zile in care Conventia va fi la New York sunt zile lucratoare iar prognoza  vremii nu e prea buna). O multime de pancarte il catalogau pe presedintele american ca fiind "provocator de razboi", "mincinos". Asta pe strazile New York-ului, in apropierea locului de desfasurare a Conventiei, Madison Square Garden. In cel mai mare parc al orasului (unde demonstrantilor le-a fost interzis sa intre, ca sa nu strie iarba), Central Park, s-au adunat mai multi protestatari care au ales ironia si deriziunea ca mijloc de a-si manifesta nemultumirea. S-au costumat in miliardari (cu tinute elegante, dar cu accesorii in stil kitsch, cu embleme de firme sau insemne ale bancnotelor americane) si, imaginand partide de criket sau golf, jucate cu sticle si pahare de sampanie in maini, strigau de zor ca mai e loc de inca vreo patru razboaie.
Asadar, asta a fost atmosfera deschiderii celui mai important eveniment politic al anului pentru republicani, in pregatirea alegerilor de la 4 noiembrie. Desi au recunoacut ca numai in timpul razboiului din Vietnam au mai vazut asemenea vehementa si, mai ales, participare la marsuri, republicanii le cer americanilor sa nu uite ca 11 septembrie s-a petrecut pe acel teritoriu care in aceste zile i-a fost ostil lui Bush. De fapt, aceasta este motivatia cxea mai puternica pentru republicani, cea pe care mizeaza - sa le aminteasca votantilor americani ca 11 septembrie s-a petrecut doar in urma cu trei ani si ca terorismul este o amenintare vie, valabila inca. Cat despre lipsa de ospitalitate a metropolei, liderii Partidului republican, in loc de raspuns, fredoneaza un refren din New York, New York, melodia in care Frank Sinatra spune- "Daca voi reusi acolo, voi reusi oriunde!".
Republicanii vor prezenta in aceste zile motivele pentru care Bush fiul ar trebui sa mai stea inca patru ani in fruntea Americii. De altfel, intreaga reuniune este conceputa astfel incat vizibilitatea candidatului la presedintie sa fie maxima. Exista si o campanie de imagine progresiva - in primele trei zile George Bush nici nu participa, el vine abia in ultima zi la New York, insa toate discursurile vor face referire la mandatul sau de pana acum si la argumentele pentru care ar trebui sa fie continuat.
Primul care s-a inscris in seria vocilor persuasive ale republicanilor este actualul vicepresedinte, Dick Cheney, cel care va face tandem si acum cu George W Bush la 4 noiembrie. Desi unii l-au perceput ca fiind veriga slaba a administratiei - din cauza implicarii sale in firma Halliburton, cea care a castigat miliarde de dolari de pe urma contractelor din Irakul postbelic -, la conventie Cheney are rolul de a fi piatra de hotar. Duminica seara (adica spre zorii zilei de ieri, dupa fusul nostru orar), Dick Cheney a deschis ceremonia. Intr-un discurs cam encomiastic la adresa liderului de la Casa Alba, vicepresedintele a spus ca motivul pentru care republicanii au venit la New York este acela ca trebuie sa aiba siguranta ca Bush ca fi presedinte al Statelor Unite inca patru ani. Cheney este cel care a adus in discutie, acum cateva zile, diferentele de opinie din interiorul partidului. Este binecunoscut clivajul ideologic pe care l-a determinat prestatia neo-conservatoare (care are cel mai greu cuvant acum in partid, pentru ca domina strategic in Biroul Oval). Or, Cheney s-a manifestat zilele trecute impotriva uneia dintre cele mai controversate initiative a lui Bush din ultima vreme - scoaterea inafara legii a casatoriilor homosexuale. Desi mai multi republicani (dar nu si neo-conservatori) s-au opus acestei initiative a lui Bush, Cheney i s-a impotrivit zilele trecute puternic. El, tatal unei lesbiene militante, a spus ca in America oricine trebuie sa-si traiasca viata asa cum doreste. Or, aceasta declaratie este considerata un apel adresat tuturor celor care vor sa-si exprime vederile diferite de ale neo-conservatorilor. Poate chiar la conventie! adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO