Politică externă

Royal vrea sa conduca a VI-a republica franceza

22.08.2006, 21:14 15

Segolene Royal, unul dintre politicienii cu cele mai multe sanse la nominalizarea pentru alegerile prezidentiale din 2007 din partea Partidului Socialist Francez, a deschis ieri, in mod informal, campania electorala, cu opt luni inainte de alegerile propriu-zise, printr-un discurs acid care a promovat ideea unei "noi republici" sub conducerea stangii.
In fata a peste 4.000 de oameni, in localitatea Frangy-en-Bresee, Segolene Royal a vorbit despre "brutalitatea dreptei", despre "inertia" guvernarii Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP, la putere) care ar fi "confiscat" dezbaterea democratica si a propus tuturor celor "care cred ca o alta Franta este posibila" "o reforma institutionala si o revolutie democratica" care sa schimbe fata actualei a V-a republici franceze.
Amintind de discursurile politice ale fostului presedinte francez Fran?ois Mitterand, Royal a facut apel la unitatea socialistilor si la unitatea stangii, explicand ca, fara unitate, "nimic nu este posibil". In discursul pe care analistii francezi l-au catalogat deja drept unul al unui candidat la presedintie si nu a unui candidat la nominalizarea pentru alegerile prezidentiale, fosta ministra a muncii si solidaritatii intre 2000 si 2002 nu a ezitat sa abordeze teme sensibile cum ar fi imigratia. Royal a calificat drept "insuportabila" politica de imigratie a lui Nicolas Sarkozy, ministrul de interne in actualul guvern, dar si un posibil contracandidat din partea UMP.
Ea a indemnat la negocierea politicii de imigratie internationla cu autoritatile tarilor de unde provin imigrantii si a subliniat ca Franta nu poate intoarce spatele imigrantilor, care provin in special din fostele colonii africane ale Frantei, dupa ce Franta a "jefuit" ani la rand aceste tari de materiile prime. Nicolas Sarkozy nu a dorit sa comenteze remarcile lui Royal, afirmand doar ca "nu exista loc de polemici" pe aceasta tema.
Socialista a abordat si teme fierbinti de politica externa, criticand vehement politica externa a Statelor Unite. "Razboaiele preventive nu fac decat sa agraveze problemele, iar George W. Bush este singurul care mai crede ca lumea este un loc mai sigur dupa ocuparea Irakului de catre armata americana", a afirmat Segolene Royal.
Abordarea lui Segolene Royal pare sa fie pe placul francezilor conform ultimelor sondaje de opinie. In proportie de 54% francezii considera ca ea este cea mai competenta candidata a socialistilor la presedintie, devansandu-i pe ceilalti posibili candidati Domi-nique Strauss-Khan, Lionel Jospin, Jack Lang sau Fran?ois Hollande.
Desi mai sunt trei luni pana la data la care partidele trebuie sa-si nominalizeze candidatii pentru alegerile prezidentiale, cel de-al doilea om in Partidul Socialist, Fran?ois Rebsamen, s-a exprimat franc in favoarea candidaturii lui Royal si le-a cerut lui Dominique Strauss-Khan si Jack Lang sa se retraga din cursa pentru nominalizare. "Ea este cea mai bine plasata la ora actuala si ii rog pe Dominique si pe Jack sa se retraga", a spus Rebsamen.
De partea cealalta a baricadei, reprezentantii UMP au reactionat rapid la discursul lui Segolene. Ministrul sanatatii Xavier Bertrand a declarat ca Segolene Royal a cazut in "demagogie", iar discursul sau a fost o "caricatura". Mai mult, Bertrand a declarat ca o posibila investitura a lui Royal drept candidata a socialistilor nu este credibila si ca propunerile lui Segolene "nu reprezinta un proiect viabil pentru Franta si pentru francezi".
Purtatorul de cuvant al partidului UMP, Valerie Pecresse, a ironizat-o pe Royal afirmand ca reprezinta "o imagine fara sunet" si ca nimeni nu stie inca ce alternative concrete are socialista pentru politicile economice si sociale ale tarii.
Pe de alta parte consilierul politic al lui Nicolas Sarkozy, Patrick Devedjian, crede ca socialistii o vor desemna pe Segolene drept candidata partidului si vede in ea un om politic cu "sanse sa castige alegerile". Davedjian a mai adaugat ca alegerile, in contextul unei participari a lui Royal, vor fi foarte dificile, iar campania electorala va fi decisiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO