Politică externă

Saddam nu va pleca niciodata. Bagdadul, un oras sub asediu

20.03.2003, 00:00 17

America astepta ieri sa se consume orele ramase din  timpul acordat de George W. Bush lui Saddam Hussein. Presedintele american nu a mai facut nici o declaratie publica. Washington Post scria insa, ca poporul american il sprijina in proportie de 71%. Dupa interventia sa televizata de luni seara, in care anunta ultimatumul dat de SUA regimului de la Bagdad. Suporterii americani ai razboiului au ajuns la 71%, de la 59%, procent din saptamana trecuta. . Doi din trei americani - 64% - sustin modul in care Bush administreaza confruntarea cu Irakul.  DesI ieri domnea o oarecare nesiguranta, in privinta  momentului in care va ataca America, oficiali ai Casei Albe declarau ca ostilitatile ar putea fi declansate chiar inainte de expirarea termenului limita - ora 3 a.m., ora Romaniei, motivand ca Saddam sI fii nu au parasit Irak-ul. Generalul american John Keane, anticipa ca atacul ar putea incepe printr-un atac aerian intens, urmat de dislocarea trupelor terestre pe pamantul irakian.  Aproximativ 150.000 de soldatI americani sI britanici erau pregatitI sa atace Irakul, in tancuri, vehicule blindate sI camioane, masatI la granita irakiana, dupa un mars prin desertul kuweitian.
Lista celor 30 de tari care sustin interventia SUA in Irak a fost data publicitatii, martI, de secretarul de stat, Colin Powell. "Coalitia Vointei"  este o parafraza dupa discursul de luni al presedintelui american, care spunea ca existe state care impartasesc temerile SUA fata de Irak sI state, care doresc "sunt hotarate" sa actioneze. Washington Post spunea ieri ca prin aceasta lista, SUA incearca sa atenueze criticile ca nu este sutinuta de ONU, aratand ca totusI, conflictul este sustinut de un numar mare de tari. Oficialii americani au declarat ca multe dintre aceste tari sI-au exprimat dorinta de a participa la reconstructia Irakului, dupa razboi, adaugand totodata ca exista sI tari arabe, care au promis ca vor participa la dezarmarea Irak-ului. Nici una din tarile arabe nu a fost nominalizata. 

Udai: Vor plange cu lacrimi de sange
Irakienii se pregateau, ieri, frenetic, in vederea asaltului american, facand importante provizii de apa, alimente si bunuri de prima necesitate. Preturile in Bagdad care semana, ieri, cu un oras sub asediu s-au dublat sau triplat. Scolile si-au incheiat, ieri, programul mai devreme decat de obicei, iar magazinelor si a pietelor erau, cu mult inainte de lasarea intunericului, inchise, relata BBC. Mii irakieni au incercat, in ultimile zile, sa fuga din Bagdad dar multi au fost opriti la granita siriana, autoritatile de la Damasc nemaipermitand, se pare, intrarea unor familii intregi si a unor grupuri mult mari. Totusi corespondentii de presa de la fata locului afirmau, ieri, ca mii de familii au reusit sa treaca granisa si sa se instaleze in suburbiile Damescului.  De asemenea, zeci de mii de kurzi irakieni incercau, ieri, sa se refugieze in munti cat mai departe de linia de razboi situata intre zona de exclusivitate locuita de kurzi si teritoriul irakian si de teama ca ei vor fi primele tinte ale armatei irakiene, cum s-a mai intamplat in razboiul din 1991. Cele mai afectate de exodul masiv au fost regiunea Dohuk sI Chamchamal, din nord-vestul irakului.
Kurdistanul este zona din nordul Irakului si a iesit de sub autoritatea Bagdadului din 1991. Controlul regiunii este asigurat de PDK si Uniunea Patriotica din Kurdistan.
Aflat la distanta de cateva ceasuri de sfarsitul dominatiei sale regimul de la Bagdad si-a continuat declaratii sfidatoare afirmand ca este gata sa respinga orice agresiune. Ieri, Saddam Hussein a primit sprijinul Parlamentului impotriva ultimatumului american. Parlamentarii irakienei i-au trimis o scrisoare sefului statului in care afirma ca sunt pregatiti sa moara "ca niste martiri". Presedintele Parlamentului Saadoun Hammadi a declarat ca Saddam "nu va pleca niciodata" din Irak.  Marti seara Saddam Husein a aparut la televiziune imbracat in uniforma militara, pentru prima data de la sfarsitul primului razboi in Golf, in urma cu 12 ani si le-a cerut comandantilor sai sa se pregateasca de razboi.  Ministrul de externe Naji Sabri, care si-a inlocuit costumul civil cu unul al partidului Baas, la putere, a acuzat ONU ca "a deschis calea agresiunii americane" prin decizia de a evacua inspectoriii in dezarmare. "Poporul irakian isi va urma conducatorii", a spus el. Fiul cel mare al presedintelui irakian, Udai, a repetat amenintarile ca va ataca Statele Unite oriunde in lume daca acestea vor interveni in Irak. "Sotiile si mamele americanilor care ne vor ataca vor plange cu lacrimi de sange", a spus Udai.
Ministrul de Externe irakian, Naji Sabri, i-a catalogat pe Bush si pe Blair drept criminali de razboi si tirani.
Ministrul irakian al Informatiei, Mohammed Said al-Sahhaf, a declarat, ieri, ca responsabilii americani isi trimit soldatii "la moarte sigura".

Primele schimburi de focuri
@ Un prim conflict armat, soldat cu moartea a cel putin un irakian s-a produs in timpul unei presupuse operatiuni de minare a apelor teritoriale ale Kuweitului, potrivit cotidianului "Times", citat de Mediafax. Confruntarea s-a produs la gurile raului Kwahr al-Zubayr, cand o canoniera kuweitiana a somat 25 de ambarcatiuni irakiene.
@ Doua elicoptere irakiene au deschis focul sI au lansat rachete, ieri, asupra a trei localitatI Kurde, aflate pe linia frontului, la nord de Kirkuk. Ofiterii Kurzi cred ca irakienii au atacat din dorinta de a ridica moralul trupelor lor.
@ Trupele americane au patruns, ieri, in zona demilitarizata dintre Irak sI Kuweit. Surse din cadrul servbiciilor de securitate din Kuweit au declarat ca fortele americane din Zona se pregatesc pentru un atac iminent asupra Irakului.
@ Potrivit unor zvonuri aparute ieri vicepremierului irakian, Tarek Aziz ar fi dezertat sau ar fi fost ucis in momentul in care voia sa paraseasca Bagdadul. Informatia a fost dezmintita de autoritatile americane in vreme ce Foreign Office a declarat ca "analizeaza" aceasta informatie.

Romania, partener  SUA in "Coalitia Vointei"
Afghanistan, Albania, Australia, Azerbaidjan, Bulgaria, Columbia, Republica Ceha, Danemarca, Salvador, Eritrea, Estonia, Ethiopia, Georgia, Ungaria, Italia, Japonia, Coreea De Sud, Letonia, Lituania, Macedonia, Olanda, Nicaragua, Filipine, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie sI Uzbekistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO