Politică externă

Sarkozy si Merkel resping "Global New Deal" propus de Brown

29.03.2009, 21:10 15

Planul ce ar urma sa fie prezentat la summit-ul G20, din aceasta saptamana de la Londra, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, a provocat furie la Berlin si Paris. Der Spiegel spune ca a intrat in posesia documentului, l-a publicat si a obtinut reactii de negare din partea Londrei si dezaprobare in alte cancelarii occidentale. Nu vom obliga pe nimeni sa cheltuiasca in plus, a spus ieri ministrul britanic de externe David Miliband.

Saptamana aceasta este una cruciala pentru viitorul economiei mondiale, liderii statelor industrializate si ai economiilor emergente urmand sa se intalneasca joi la Londra in cadrul summit-ului G20 care ar urma sa analizeze reformarea sistemului financiar al lumii.
Potrivit Der Spiegel, planul lui Brown (gazda summit-ului) de aproape 2.000 de miliarde de dolari (1.400 de miliarde de lire sterline), care ar urma sa fie cheltuiti in mod coordonat de state pentru masuri de stimulare, urmeaza sa fie prezentat la intalnirea de joi. Pomparea acestei sume de bani in economia mondiala ar urma sa de-termine o crestere cu 2% a economiei mondiale si sa creeze 19 milioane de locuri de munca, potrivit britanicilor.
Oficialii guvernamentali de la Lon-dra au negat cele afirmate de publicatia germana, spunand ca documentul este unul vechi, "modificat de mai multe ori", si au insistat ca suma de bani vehiculata este o veche estimare a Fondului Monetar International (FMI) a valorii masurilor adoptate deja de guvernele G20. Cancelarul german, Angela Mer-kel, a atacat dur planul lui Brown, prezentat drept "Global New Deal". "Nu voi permite nimanui sa-mi spuna ca trebuie sa cheltuim mai multi bani", a spus ea.
"In aceste conditii, eu si restul co-legilor mei din zona euro credem ca nu este loc pentru noi planuri de stimulente", a afirmat, la randul sau, ministrul spaniol de finante, Pedro Solbes, in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a apreciat ca "reformarea radicala" a capitalismului este mai importanta.
Criticile liderilor europeni reprezinta o lovitura si pentru presedintele american Barack Obama, care doreste ca Europa sa cheltuiasca mai multi bani pentru a combate recesiunea.
Liderul de la Casa Alba, care-si va face debutul pe scena internationala la summit-ul din 2 aprilie, a adoptat un plan de 787 de miliarde de dolari pentru a lupta impotriva crizei financiare. Oficialii UE, care au cheltuit pana acum 400 de miliarde de euro pe masuri anticriza, par insa reticenti sa mai pompeze bani in economiile nationale. Singurul deschis la propunerea lui Obama este Brown, care vrea sa fructifice cat mai mult relatiile dintre Washington si Londra.
Gordon Brown, cel care va gazdui summit-ul G20, si-a propus foarte multe obiective pentru intalnirea la nivel inalt, colegii sai laburisti temandu-se ca nu cumva, din cauza ca si-a propus foarte multe, sa nu de-a gres.
Una din masurile pe care Brown vrea sa le discute pe 2 aprilie, e legata de mai multe sanctiuni asupra paradisurilor fiscale, "pentru ca aceastea sa nu mai fuga de fisc".
De asemenea, premierul mai doreste cresterea rolului FMI, prin majorarea finantarii acestuia.
In vederea pregatirii summit-ului de la Londra, Brown a mers intr-un turneu de "promovare" in care s-a intalnit cu liderii mondiali. Cel mai recent, a mers la summit-ul liderilor de stanga, ce s-a desfasurat in America Latina la sfarsitul saptamanii trecute.
 
Rusia: Viitorul economiei mondiale este in joc
Liderii G20 trebuie sa ajunga la un acord privind modificarea sistemului financiar mondial, in interesul viitorului tarilor lor si al economiei mondiale, a apreciat presedintele rus Dmitri Medvedev. "Liderii sunt obligati sa ajunga la un acord. Viitorul tarilor noastre, al popoarelor noastre depinde de hotararea noastra de a lua decizii cruciale pentru modificarea arhitecturii financiare mondiale", a spus Medvedev intr-un interviu acordat BBC. Acum doua saptamani, Rusia a dezvaluit o parte dintre propunerile pe care le va prezenta la summit, printre acestea numarandu-se si o reforma a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale si crearea unei modene supranationale pentru rezervele valutare.
 
Summit-ul G20, primit cu proteste de zeci de mii de europeni
Zeci de mii de oameni au protestat pe strazile Europei la sfarsitul saptamanii trecute impotriva summit-ului G20, cerandu-le liderilor europeni sa ia masuri impotriva saraciei, a somajului si a schimbarii globale. Strigand "taxati-i pe bogati, faceti-i sa plateasca", 35.000 de protestarii au mers pe strazile din Londra ridicand pancarte pe care scria: "Oamenii inaintea profitului". Proteste au avut loc si in Berlin, Paris sau Viena. Premierul Gordon Brown a declarat ca intelege nemultumirea oamenilor spunand ca "motivul pentru care liderii se reunesc la Londra este pentru a rezolva problemele acestora". La randul sau, vicepresedintele american Joe Biden le-a cerut protestatarilor sa le dea o sansa sefilor de stat ce vor veni in capitala britanica.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO