Politică externă

Scandalul Lott modifica agenda lui Bush

19.12.2002, 00:00 6

In ciuda declaratiei sale favorabila segregarii rasiale, liderul majoritatii republicane din Senatul american, Trent Lott, a declarat ieri ca nici nu se gandeste sa demisioneze. Presedintele George W. Bush a refuzat sa se implice in aceasta afacere, lasandu-l pe seful republican sa se descurce singur. Situatia ameninta insa cateva proiecte din agenda de lucru a presedintelui Bush. O alta amenintare pentrur partidul lui Bush poate veni din dezgroparea "dosarelor" fostilor responsabili republicani cu tendinte rasiste.
Scandalul a inceput de la declaratia lui Lott conform careia "America ar fi avut de castigat daca in 1948 l-ar fi ales presedinte pe Strom Thurmond" - un adept al segregarii rasiale, din fericire invins de Harry Truman.
"Sunt fiul unui mecanic din Pascagoula, Mississippi. A trebuit sa ma lupt toata viata ca sa ajung aici si nu am sa ma opresc acum", a declarat Lott. Mai multi colegi de partid au apreciat ca Lott trebuie sa demisioneze din fruntea grupului trepublican in urma afirmatiilor facute. Desi aprig contestat, soarta lui Lott depinde insa de pozitia senatorilor influenti. Iar acestia au luat decizia de a discuta despre soarta politica a lui Lott in cursul unei reuniuni, la 7 ianuarie. "Am de gand sa imi apar prietenul si voi face orice pentru ca el sa ramana seful republicanilor", a declarat Ted Steves, senatorul de Alaska. Adversarul principal al lui Lott este chiar adjunctul acestuia, Don Nickles, care considera ca pozitia lui Lott a fost "slabita" in urma comentariilor rasiste si ca acesta trebuie acum inlocuit.
George W. Bush a hotarat sa nu intervina in scandalul referitor la senatorul Trent Lott, deoarece acest lucru ar putea afecta imaginea partidului, afirma surse guvernamentale, citate in editia electronica a cotidianului Washington Post. Aceasta atitudine adoptata de Casa Alba l-a facut pe un consilier din cadrul Senatului sa aprecieze ca este vorba de "condamnarea la moarte" a lui Lott.
Aceasta controversa iscata in jurul lui Lott ameninta o serie de chestiuni prioritare de pe agenda lui Bush. Unul dintre proiectele care ar putea fi in dificultate este cel referitor la dorinta presedintelui american de a inlocui programele de actiune orientate catre afirmarea rasei cu proceduri neutre din punct de vedere rasial.
Surse din cadrul partidului republican au apreciat ca este posibil ca, din cauza acestui scandal, Bush sa fie nevoit sa sprijine reducerea taxelor, masura care ar favoriza cetatenii cu venituri mai mici. In plus, printre efectele declaratiilor lui Trent Lott poate figura dezgroparea unor acuzatii mai vechi referitoare la membri ai Partidului Republican care au adoptat, in decursul timpului, atitudini sau actiuni rasiste si opuse drepturilor civice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO