Politică externă

Seful Guvernului provizoriu din Irak a fost ucis

18.05.2004, 00:00 15

Abdel-Zahraa Othman, mai cunoscut sub numele de Izzadine Saleem, era seful Consiliului Guvernatorilor din Irak si a a fost pur si simplu pulverizat de explozia unei bombe, care s-a petrecut ieri in capitala irakiana.
Asasinatul a avut loc la un punct de control din apropierea sediului central guvernamental, in plin centrul Bagdadului. Erau zorii zilei, iar explozia care s-a auzit la mare distanta a ucis alte opt persoane care se aflau prin preajma, inclusiv presupusul atacator.
Ca presedinte al consiliului guvernatorilor, o functie asigurata prin rotatie la fiecare luna, Saleem devine persoana cu cel mai inalt rang care este ucisa in timpul administrarii Irakului de catre fortele coalitiei. Moartea sa apare insa cu doar sase saptamani inainte de anuntata transferare a autoritatii catre irakieni. Disparitia lui Saleem poate fi interpretata si ca un avertisment al rebelilor irakieni adresat tuturor aceloara care colaboreaza cu coalitia, in special cu Statele Unite.
Uciderea lui Saleem a fost condamnata de catre intreaga comunitate occidentala. Importanta, in contextul preconizatului transfer de autoritate catre irakieni, este declaratia ministrului britanic de externe, Jack Straw, care a spus, la Bruxelles, ca acest atentat nu ar trebui sa intarzie acest proces.
De asemenea, reprezentantul american in Irak, Paul Bremer, a spus ca pierderea lui Saleem este "socanta si tragica".
Saleem era siit, conducea Miscarea Islamica Dawa, cu influenta in sudul tarii, in zona Basra. Era mult mai cunoscut ca filosof, ca scriitor si jurnalist angajat politic. Era influent mai ales din pozitia de editor al mai multor reviste si ziare care circula in Irak.
In locul lui Saleem a fost numit, imediat, Ghazi Mashal Ajil al-Yawer, un reprezentant al sunitilor, de profesie inginer, care provine din zona de nord a Irakului. Acesta va asigura presedintia Consiliului guvernatorilor pana la finele lunii iunie, cand este programat transferul de suveranitate dinspre americani spre irakieni.
Intre timp, au aparut informatii care indica valabilitatea termenului pe care l-au anuntat americanii ca moment al transferului atoritatii. Mai mult, se pare ca ar exista intentia, discutata zilele trecute intre presedintele american, George Bush, si premierul britanic, Tony Blair, ca fortele militare ale celor doua tari sa-si faca planuri rapide de retragere din Irak.
Pare ca scandalul prizonierilor torturati si umiliti moramente in inchisorile irakiene sa fi avut efecte devastatoare in planul imaginii pentru liderii politici din SUA si Marea Britanie.
Dupa ce o prestigioasa publicatie americana, The New Yorker, a publicat documente care adanceau si mai mult acuzatii pe care le lansase zilele trecute The New York Times, potrivit carora Donald Rumsfeld ar fi fost personal implicat in comanda felului in care au fost torturati irakienii, administratia americana a negat aceste declaratii. Si cei de la Casa Alba, si cei de la Pentagon au declarat ca acele acuzatii care se bazau pe documente nu sunt adevarate.
In Marea Britanie, problema pare sa devina tot mai serioasa pe zi ce trece pentru primul ministru Blair. Cu toate ca a iesit invingator si din seria de acuzatii la adresa militarilor britanici in scandalul cu abuzurile din inchisori, bazat pe fotografii care s-au dovedit trucate, s-a intetit zvonul despre demiterea sa din functia de prim-ministru. Presa de la Londra era ieri plina de informatia potrivit careia ar fi avut loc o discutie lunga si profunda intre cel mai apropiat colaborator al lui Blair din Guvern, John Prescott, care este si viceprim-ministru, si virtualul succesor al laburistilor in Downing Street 10, Gordon Brown, acum ministru de finante. Nu este clar ce au discutat cei doi, dar presa speculeaza despre o posibila intelegere intre acesti doi piloni laburisti in privinta indepartarii lui Blair de la conducerea Guvernului.
 Practic, si in alte tari care formeaza coalitia din Irak, problema retragerii trupelor devine tot mai acuta. In Italia, de pilda, uciderea unuia dintre militarii trmisi de Guvernul Berlusconi in Irak, a declansat proteste profunde. Presa italiana avea ieri pe prima pagina informatia despre uciderea unui tanar de 23 de ani la Nasiriya, orasul in care mai murisera la finele anului trecut inca 19 carabinieri. Emotionant. Totul devine patetic cand constati insa ca, alaturi de aceasta informatia despre reactia tatalui tanarului ucis, care este pur politica. "Credeam ca ne-am dus in Irak ca sa instauram pacea. Unde este pacea?", spunea tatal militarului italian care a fost ucis duminica la Nasiriya.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO