Politică externă

Serbia "anuleaza" o independenta deja batuta in cuie

19.02.2008, 21:17 13

Parlamentul sarb a adoptat ieri o decizie de a anulare a independentei Kosovo, pe fondul unor proteste masive ale sarbilor impotriva deciziei unilaterale de separare a provinciei.
Atmosfera din fosta Iugoslavie destramata definitiv duminica dupa proclamarea independentei Kosovo este extrem de incarcata, dar sarbii nu mai pot obtine mare lucru dupa ce presedintele american George W. Bush a recunoscut independenta provinciei, este adevarat indirect, cand a declarat ieri: "Acum locuitorii din Kosovo sunt independenti". De fapt tot ce le mai ramane sarbilor este sa protesteze si au facut-o duminica seara si ieri in mai toate orasele mari si in capitala, unde ambasada americana a fost atacata cu pietre de cateva mii de manifestanti.
Serbia a anulat inca de saptamana trecuta in avans independenta provinciei, deoarece "constituie o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a republicii sarbe". Premierul sarb Vojislav Kostunita a condamnat la randul sau Kosovo ca fiind un stat fals inventat de Statele Unite ale Americii, care sunt "pregatite sa incalce ordinea internationala pentru propriile interese militare".
Tot ieri, politia sarba a transmis justitiei sarbe acuzatii la adresa presedintelui Kosovo, Fatmir Sejdiu, a premierului Hashim Thaci si a presedintelui Parlamentului de la Pristina Jakup Krasniqi, pentru ca, spun sarbii, au "organizat proclamarea unui stat fals pe teritoriul sarb". Este greu de presupus insa ca deciziile justitiei vor avea o finalitate.
Ministrul de externe sarb Vuk Jeremici a anuntat ca Serbia va impiedica regiunea Kosovo sa adere la organizatiile internationale, in special la ONU sau OSCE, si va utiliza "toate mijloacele diplomatice" pentru a nu fi recunoscuta international.
Rusia, care se opune vehement independentei Kosovo, a cerut se-cretarului general al ONU, Ban Ki-moon de a-si definitiva clar pozitia in ceea ce priveste statutul provinciei.
Cererea vine in urma esecului Consiliului de Securitate, reunit de urgenta dupa proclamarea independentei Kosovo, de a gasi o solutie in ceea ce priveste situatia noului stat. Moscova a cerut de asemenea ca declaratia de independenta a provinciei sa fie declarata "nula", reiterand amenintarile conform carora recunoasterea Kosovo va crea un precendent.
La scurt timp de la proclamarea independentei, presedintele kosovar Fatmir Sejdiu a cerut oficial tuturor tarilor din lume sa recunoasca noul statut al provinciei.
Cu toate acestea, marile capitale ale lumii nu s-au grabit inca sa oficializeze recunoasterea independentei. Pana la inchiderea editiei Spania si Romania anuntasera ca nu recunosc independenta Kosovo. Statele Unite au promis ca vor emite un comunicat in scurt timp, Berlinul a facut apel la calm, iar Londra si Parisul au declarat ca independenta Kosovo este un caz unic si au cerut unitate europeana in ceea ce-l priveste.
Proclamarea independentei Kosovo a atras dupa sine proteste violente in Belgrad si in orasul Mitrovita din nordul provinciei separatiste, unde sarbii sunt majoritari. La Belgrad aproximativ 2.000 de protestatari au atacat cu pietre Ambasada Statelor Unite ale Americii.
"Kosovo este inima Serbiei", au strigat demonstrantii, care au inconjurat ambasada pazita de peste 500 de politisti complet echipati. Protestele din capitala sarba s-au soldat cu aproximativ 60 de raniti, dintre acestia jumatate fiind politisti.
In Mitrovita au fost atacate un sediu al Uniunii Europene si un tribunal cu patru grenade. Orasul este divizat etnic de o parte si cealalta a raului Ibar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO