Politică externă

Socialistii au ales un Guvern proeuropean pentru Serbia

25.06.2008, 19:02 8

"Principala comisie a sprijinit cu o majoritate de voturi formarea unui Guvern cu alianta proeuropeana", a declarat liderul socialist Ivita Dacici dupa o intrevedere cu membri de rang inalt ai formatiunii sale.
"Stiu ca aceasta decizie nu va fi inteleasa de o parte din electoratul nostru. Este o revenire pentru socialisti si o oportunitate pentru un nou inceput", a declarat luni Dacici", a adaugat el.
Partidul Democrat a castigat luna trecuta alegerile legislative din Serbia, dar nu a obtinut si majoritatea parlamentara, de aceea a fost nevoie de negocieri pentru formarea unui guvern.
Un executiv prooccidental este vital pentru ambitiile de integrare in Uniunea Europeana a tarii, in conditiile in care Partidul Democrat din Serbia al premierului demisionar Vojislav Kostunita si Partidul Radical Sarb, condus de ultranationalistul Tomislav Nikolici (care se opun aderarii la UE in mare parte din cauza ca tarile occidentale au recunoscut independenta Kosovo), au negociat la randul lor formarea unui guvern.
Desi detaliile referitoare la impartirea portofoliilor si functiilor in Cabinet nu au fost deocamdata stabilite, mai multe surse au declarat ca socialistii vor primi postul de presedinte al Parlamentului si doua portofolii importante - unul in domeniul Internelor si altul in cel al Finantelor - desi Partidul Socialist a obtinut numai 12 mandate din cele 250 ale Parlamentului.
Cu toate acestea, liderul socialisilor Ivica Dacici a declarat la sfarsitul saptamanii ca formatiunea sa e interesata in principal de formarea unei majoritati si nu de "de targuri politice pentru a obtine unul, doua sau trei portofolii".
Dupa victoria Partidului Democrat din luna mai, presedintele Tadici a declarat ca sarbii si-au dat acordul pentru o viitoare aderare la UE, cu care fusese semnat un Acord de Stabilizare cu foarte putin timp inainte de alegeri. De altfel, alegerile legislative au fost privite ca un referendum asupra continuarii sau nu pe drumul spre Uniunea Europeana.
Rezultatele alegerilor din Serbia au indicat o victorie a Partidului Democrat cu 36,6%, pe locul doi aflandu-se Partidul Radical Sarb cu 28,5 de procente. Partidul Democrat din Serbia, condus de Vojislav Kostunita, a obtinut medalia de bronz, fiind votat de doar 11,3% dintre alegatori.
Nikolici si Kostunita se opun aderarii tarii la UE, cel putin pana cand statele occidentale nu vor mai recunoaste independenta Kosovo.
In ultima luna formatiunile celor doi au negociat la randul lor cu Partidul Socialist, care a fost condus in trecut de dictatorul Slobodan Milosevici, in speranta formarii unui guvern.
Cu toate acestea, discutiile au esuat in principal din cauza neintelegerilor cu privire la calea de aderare la Uniunea Europeana si planul de crestere a pensiilor.
Liderul socialist Ivita Dacici a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu exista "o viziune comuna referitoare la probleme-cheie" cu blocul nationalist.
De-a lungul negocierilor, Tadici a avut trei posibilitati de a rezolva situatia: organizarea de noi alegeri, fie o coalitie cu socialistii sau un Guvern in minoritate fara Partidul Socialist.
Presedintele Boris Tadici a declarat la sfarsitul saptamanii ca partidul pe care-l conduce nu va abandona principiul potrivit caruia un acord de formare a unui Guvern este valabil la toate nivelurile, inclusiv la nivelul capitalei. Cu toate acestea insa, socialistii au semnat, in mai, un acord de coalitie cu Partidul Radical si cu cel Democrat din Serbia pentru formarea consiliului local in capitala (odata cu alegerile legislative din mai au avut loc si cele locale).
De aceea, in conditiile in care socialistii s-au inteles cu blocul pro-european asupra unui guvern, nu se stie care va fi soarta acordului cu nationalistii de la nivel local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO