Politică externă

Socialistii unguri, greu de ucis

22.09.2006, 19:16 11

Protestele miilor de unguri care cer demisia premierului Ferenc Gyurcsany duc la scaderea popularitatii stangii in sondaje.
Opozitia insa castiga capital electoral important, dar fara prea multe sanse de a-i indeparta pe socialisti de la guvernare si a reveni la putere.
15.000 de protestatari au scandat in fata Parlamentului cu doua nopti in urma "Demisia! Demisia!", protestele impotriva premierului Gyurcsany extinzandu-se de la o zi la alta. Fortele de ordine au declarat ca se asteapta ca protestele sa continue si in zilele urmatoare, suspecandu-i pe liderii unor galerii fotbalistice de initierea manifestarilor violente din zilele trecute.
Fiecare noua zi de proteste determina de asemenea scaderea popularitatii in sondajele de opinie a partidului socialist maghiar (MSZP), condus de premier, spre avantajul principalului partid de opozitie conservator-crestin-democrat, Fidesz.
Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a declansat o adevarata campanie impotriva premierului, pozitionandu-se pe acelasi portativ cu protestatarii, conservatorii cerand zilnic demisia premierului si a guvernului.
Nici protestatarii, nici liderii Fidesz nu mai accepta ca Ungaria sa fie condusa de guvernul lui Gyurcsany care a recunoscut ca a mintit in ultimii ani populatia si ca nu a reusit sa vina cu o masura economica care sa duca la ameliorarea situatiei economice a tarii.
Mai mult, membrii Fidesz au refuzat chiar sa poarte discutii cu socialistii, la propunerea premierului, in vederea gasirii unor solutii pentru oprirea protestelor. "Nu are nici un sens sa stam la discutii cu guvernul", a replicat un purtator de cuvant al Fidesz la propunerea lui Gyurcsany.
Dezamagirea ungurilor in ceea ce-l priveste pe premier a dus la o crestere neasteptata in sondaje pentru conservatori, acestia fiind cotati acum, cu doar zece zile inaintea alegerilor locale, cu aproximativ 35% din preferintele electoratului, in timp ce socialistii sunt cotati cu doar 20 de procente. Aceasta scadere in sondaje poate fi considerata drept una semnificativa, tinand cont ca la momentul alegerilor legislative, in luna aprilie, socialistii se bucurau de peste 40% din preferintele electoratului.
Viktor Orban, cel mai puternic rival politic al lui Gyurcsany, a declarat ca alegerile locale ar trebui sa reprezinte un referendum, iar o infrangere a socialistilor in cadrul acestor alegeri ar insemna ca populatia respinge guvernul si programul de guvernare al socialistilor, care include cresterea impozitelor si reforme agresive in sectorul public. In viziunea liderului conservator, Gyurcsany nu este decat "un diletant mincinos si bolnav" care ar trebui sa isi dea demisia imediat din fruntea executivului.
Orban vrea un nou guvern care sa-l inlocuiasca pe cel condus de Gyurcsany, guvern ce "nu se mai bucura de increderea electoratului pentru a duce la capat programul de reforme". Liderul Fidesz a adaugat ca "situatia din Ungaria face astfel incat sa existe indoieli asupra legitimitatii acestui guvern".
Varianta prefererata de Orban este un guvern de tehnocrati, acestia fiind singurii capabili sa scoata Ungaria din criza economica cu care se confrunta, avand un deficit bugetar ce va depasi la sfarsitul anului 10%.
Avantul electoral al lui Viktor Orban, lupta pentru debarasarea de socialisti par insa in van. Singura modalitate prin care acest guvern de tehnocrati s-ar putea forma ar fi inaintarea demisiei de catre premier, or, acesta a exclus aceasta posibilitate.
La ora actuala, conform constitutiei, premierul si guvernul acestuia pot fi inlocuiti fie in cazul in care premierul isi da demisia, fie in cazul in care majoritatea membrilor parlamentului voteaza impotriva premierului o motiune de neincredere.
Configuratia actuala a parlamentului arata insa ca o astfel de motiune nu poate fi adoptata, puterea (socialistii) detinand mai mult de jumatate din mandatele de parlamentar, adica 204 din totalul de 368.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO