Politică externă

SUA: prudenta in anuntarea rezultatelor alegerilor

04.11.2004, 00:00 10

Televiziunile au fost extrem de precaute in anuntarea rezultatelor. Au invocat la fiecare cincisprezce minute situatia de acum patru ani, cand Al Gore era pe punctul de a-si anunta victoria, iar republicanii au cerut renumararea voturilor in Florida, stat cu o optiuni electorale eterogene.
Intrebarea care apare este daca se va repeta situatia, cel putin in privinta anuntarii rezultatului oficial, care ar putea fi amanat din diferite motive - iar unul ar fi citirea pe indelete a voturilor prin corespondenta.
Situatia s-ar mai putea complica si daca vreuna dintre parti va ataca la Curtea onstitutionala modul de desfasurare a scrutinului - ceea ce ar lua, din nou, un timp destul de indelungat. Nu sunt inca declaratii in acest sens, desi fiecare parte a angajat mii de avocati care au urmait, asemenea observatorilor, felul in care s-a desfaurat procesul de vot.
Asadar, avem rezultate indicate de institutele de sondaje, care au fost prelucrate incrucisat de catre mai multe centre sociologice si care mai apoi au fost folosite de diferite retele de teleiziune.
Nu exista mari surprize in rezultatele indicate de sondajele de la iesirea din centrele de votare. Astfel, George Bush si-a conservat electoratul din anul 2000. A pierdut un singur stat pe care il detinuse in 2000, este vorba despre New Hampshire, un stat minuscul, dar cu patru membri in Colegiul Electoral.  Se pare ca se va produce un schimb de vot in comparatie cu anul 2000 in cazul New Mexico, stat cu scor prea strans ca sa poata fi anuntat cu rezultate, dar unde se pare ca Bush a invins, dupa ce in 2000 fusese al democratilor.
Bush si-a asigurat si victoria din statul Florida, in care era important sa castige, pentru ca are electorat mixt (penduland intre republicani si democrati) si in plus are un numar mare de electori (27). Dintre statele de acest gen, nehotarate, Kerry si-a asigurat mai multe voturi, insa este vorba despre state cu un numar relativ redus de delegati in Colegiul Electoral. mportant pentru Kerry, dealtfel previzibil, si-a adjudecat victoria din California, cel mai mare si mai puternic stat american, cu cel mai mare numar de electori, ca si in New York.
De unde provine diferenta in favoarea lui George Bush? Ar fi vorba de circa 3,5 milioane de voturi masurate in optiunile americanilor. Se pare ca Bush a determinat prezenta la vot si a atras mai multe femei - cu 4% mai multe decat in 2000, dar a pierdut dintre voturile hispanicilor. Bush a convins mai multi locuitori din zonele urbane - cu 8 procente mai multi decat in 2000. Cum aceasta campanie nu a avut o tema importanta doar razboiul din Irak, ci si valorile morale, drepturile individuale (interzicerea avorturilor sau a casatoriile intre homosexuali), votul a aratat efectele. Democratii, promotori ai acordarii acestor tipuri de libertati, au pierdut voturi. Catolicii au migrat in proportie de 4% dinspre democrati spre republicani. La fel si iudaicii - cinci la suta s-au transferat spre republicani. Discursul radical de dreapta, neoconservator, a facut ravagii practic printre printre votantii lui Kerry dintre cei care merg saptamanal la biserica - mai ales crestinii s-au mobilizzat si au mers la urne, iar dintre ei, cei mai multi au votat cu ush. De altfel, 22 la suta dintre americanii care au mers la vot s-au aratat  mai interesati de asa-numitele valori morale decat de starea economiei sau de razboiul din Irak.
Mai multe reportaje ale televiziunilor americane avansau ca polarizarea excesiva a populatiei americane va aduce o parte emnificativa a ei in starea de nemultumire. Campania a starnit patimi, care vor fi cu greu stinse numai prin simpla anuntare a rezultatelor.
Zeci de mii de americani au asteptat pe parcursul noptii trecute in strada rezultate, fie si de la urne. In ploaie, zgribuliti erau si sustinatorii lui Kerry de la Boston, care spre dimineata au plecat dezamagiti acasa. La Casa Alba, sustinatorii lui Bush au devenit din ce in ce mai voiosi, chiar saltareti. La ambasadele americane din lume s-au adunat mai multi ziaristi si rezidenti americani ca sa urmareasca scrutinul. Si cancelariile din lumea intreaga au urmarit voul de peste ocean. Reactiile oficiale insa asteapta probabil rezultatele ultime. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO