Politică externă

Subiectele care au impartit America in anul electoral

01.11.2004, 00:00 10

Pe tot parcursul anului electoral, polemica s-a intentit de la o dezbatere la alta. Desi era evident ca economia si invazia din Irak vor starni patimile participantilor la dezbatere, abordarile celor doua partide si ale candidatilor implicit au dus la un interes fara precedent din partea electoratului. Confruntarile televizate - trei in total - au fost marturia interesului pe care l-au suscitat temele de campanie. Cele trei emisiuni a cate 90 de minute, transmise de doua televiziuni private si ce una de stat, au avut parte de un  ratig care a depasit finala campionatului american de baseball. Cu aceasta ocazie, a reiesit ca nu doar economia si Irakul sunt importante, dar si politicile in privinta libertatilor individuale sau strategia de politica externa.

Economia
George Bush
Propune micsorarea deficitului bugetar pana in 2010, dar vrea ca micsorarea de taxe si impozite pe care a propus-o la inceputul mandatului 2000-2004 sa fie devina permanenta. A fost criticat ca pentru americanul de rand, s-au scumpit serviciile medicale cu 64%, taxele pentru scoala cu 35%, benzina, cu 30%, in timp ce salariile angajatilor au scazut, iar numarul de slujbe s-a redus.
Spune ca va crea noi locuri de munca prin impulsionarea angajatorilor, care vor benefician continuare de reducere de impozite pentru forta de munca si pentru profit. Promite un sistem de sanatate care va pune la dispozitie mai multe medicamente distribuite prin retete, iar medicamentele din Canada (mai ieftine) vor fi incurajate sa patrunda in SUA.



Jonh Kerry
Clasa de mijloc este tinta sa electorala. Ii promite acestei categorii ca va beneficia de inlesniri fiscale. Pe cei foarte bigati ii avertizeaza ca vor pierde beneficiile de impozitare pe care le-a pus la dispozitie administratia Bush. Acestea ar urma sa fi bazele prin care bugetul isi va reduce din deficit in primii doi ani ai adminmistratiei sale. Promite ca toate cheltuielile bugeatre vor creste numai dupa ritmul inflatii, cu exceptia apararii, apararii si educatiei.
Pana in 2009 promite crearea a 10 milioane de noi locuri de munca. In primele 120 de zile ale mandatului sustine ca va cerceta modul in care companiile care exporta in Statele Unite respecta standardele de pe piata americana a muncii si din domeniul mediului .



Razboiul impotriva terorismului
Bush
Dupa 11 septembrie a creat un Departament al Securitatii Nationale. A triplat bugetul destinat acestui domeniu din 2001 incoace si a creat Patriot Act, un document controversat care ofera administratiei puteri prea mari in monitorizarea vietii private a cetatenilor americani si in procedura de arestare a suspectilor pentru terorism. Unul dintre sloganurile pe care le-a exersat din plin in campanie - "America este mai sigura acum", ca argument in favoarea deciziilor care ii sunt criticate. A restructurat serviciile secrete care au fost considerate vinovate pentru calitatea informatiilor furnizate inainte de atacurile de la 11 septembrie.
Bugetul apararii a devenit la fel de mare ca in timpul Razboiului din Coreea. Vrea sa puna in aplicare pana la finele acestui an o prima parte dintr-un program al rachetelor defensive.



Kerry
Vrea sa reduca din atributiile Departamentului Securitatii Nationale. Promite si amendarea documentului Patriot Act, in sensul relaxarii procedurilor de monitorizare a cetatenilor. De asemenea, promite ca vor fi mai restranse motivele pentru care un cetatean poate fi arestat sub acuzatia de terorism. Vrea ca aceia care ajung in inchisoare sa beneficieze de mai multe drepturi.
Vrea restructurarea serviciilor de intelligence, iar responsabila cu securitatea interna ar dori sa fie un Garda Nationala (apropiata ca atributii de Casa Alba).
Nu promite nimic in privinta cheltuielilor bugetare pentru armata, insa vorbeste despre mai multi soldati recrutati si mai bine echipati.



Politica externa
Bush
Irak este tema principala a dezbaterilor care tin de acest capitol. Nu sunt prea multe intentii dezvaluite, poate si pentru ca si-a consumat timpii de antena la dezbaterile televizate pe explicarea motivului pentru care a invadat Irakul. Spune ca Saddam Hussein trebuia inlaturat pentru ca stia cum sa produca arme neconventionale si este posibil sa le fi spus si teroristilor de la Al Qaida.
Orientul Mijlociu, spune presedintele american, este acum o regiune mai sigura, iar potentialii inamici sunt tinuti in frau (se refera la regimurile banuite ca ar fi generoase cu retelele teroriste)
In privinta relatiilor cu Europa nu a anuntat mai nimic, dar nici nu a lansat critici la adresa liderilor europeni care au refuzat sa trimita trupe in Irak sau vreo lauda la adresa regimurilor care i-au sprijinit. Noua Europa este un concept pe care l-a relansat administratia sa si pe care l-a pomenit in discururile electorale, ca sprijin pe care conteaza.



Kerry
Spune ca Irakul a fost un esec colosal de evaluare strategica menit sa distraga concentrarea SUA asupra razboiului impotriva terorismului. Insista pe situatia existenta in Irak, pe care o considera greseala a actualei administratii.
La un moment dat a vorbit despre retragerea trupelor americane din aceasta tara, dar a revenit asupra declaratiei, punctand ca acest lucru ar fi posibil numai dupa ce Irakul se va fi democratizat.
Pe termen lung conteaza pe atragerea fortelor europene reticente la oportunitatea prezentei militare in Irak si spune ca acolo cea mai potrivita formula ar fi forte NATO sub comanda americana.
Orientul Mijlociu este, in opinia sa, o regiune in care se poate institui calmul, iar islamismul, spune candidatul la Casa Alba, trebuie respectat in toate nuantele lui. A revenit apoi spunand ca fundamentalismul islamic este un pericol real.



Drepturi individuale
Bush
Se opune avorturilor, cu exceptia celoe care ar avea la origine incesturi, violuri sau cele care pun in pericol viata mamei. A interzis prin lege intreruperea sarcinilor avansate.
I-a propus Congresului sa amendeze constitutia in sensul interzicerii casatoriilor homosexuale. Este de acord cu statele in care a fost adoptata legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, dar numai cu statut civil, nu si la biserica.
Se opune clonarii, mai ales umane, chiar si in scopuri terapeutice. Este de parere ca nu este moral. Doreste interzicerea clonarii peste tot in lume.
Adept al pedepsei cu moartea.



Kerry
Considera ca este dreptul oricarei femei de a alege cand face copii. S-a opus in forta intreruperii sarcinilor avansate, acceptandu-le numai pe cele care ar pune in pericol viata mamei.
S-a opus propunerii de amendare a Cosntitutiei, initiate de Bush in privinta casatoriilor homosexuale. In principiu sustine ca nu este adept al acestui gen de casatorie, dar promoveaza puterea de decizie a fiecarui stat in aceasta chestiune.
Sustine ca ar ridica interdictiile impuse de Bush - care a interzis clonarea umana. Si aici are o nuanta - este de acord cu clonarea incipienta, care se opreste la multiplicarea tesuturilor si a organelor. Considera ca acest tip de clonare ajuta la vindecarea unor boli grave.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO