Politică externă

Teroristii incearca sa arunce Irakul in razboi civil

04.03.2004, 00:00 18



Reteaua terorista Al-Qaida, condusa de Osama ben Laden a respins ieri implicarea in valul de atentate teroriste care au lovit marti Irakul. In atentate si-au pierdut viata 182 de oameni si exista 556 de raniti. Amploarea celor 13 atentate comise simultan la Bagdad si Karbala impotriva musulmanilor siiti i-a socat pe irakieni. Conducatorii religiosi fac apel la calm, dar apropiatii ayatolahului Ali Al - Sistani, liderul siitilor au aruncat vina asupta teroristilor straini si a fortele americane. Dupa atentate militarii coalitiei au fost atacati cu pietre de multimile infuriate.



Atentatele au fost comise aproape simultan, impotriva unor sinagogi ale musulmanilor siiti in timpul unei importante sarbatori a religioase, Ashura. In calendarul musulman, 2 martie este zi de doliu in memoria lui Hussein, fiul profetului Mahommed, ucis in anul 680 de partizanii califului sunnit Yazid.



Intrucat atacurile au fost organizate simultan - un mod de a opera folosit de Al - Qaida - i-a indemnat de unii dintre membrii autoritatii provizorii irakiene sa faca responsabila reteaua terorista. Acestia au apreciat ca autorii atentatelor urmaresc sa provoace un razboi civil intre siitii, majoritari si suniti - grupare care a condus tara in vremea lui Saddam Hussein. Intr-un comunicat al gruparii Al - Qaida, reteaua terorista neaga ca ar fi atacat civil, afirmand ca tintele sale sunt americanii si irakienii care s-au inrolat in politia irakiana, sustinuta de soldatii coalitiei.



Ieri, cincisprezece suspecti au fost arestati, patru dintre ei fiind vorbitori ai limbii persane. Acest lucru ar ar indica, potrivit unui responsabil din cadrul coalitiei, ca autorii atacurilor provin din Iran.



Premierul britanic, Tony Blair, a condamnat atentatele "crude si sinistre", apreciind ca autorii lor incearca sa impiedice aceasta tara sa-si hotarasca singura viitorul.



Seful Executivului britanic a facut aceste declaratii la sfarsitul unei intalniri cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, care intreprinde un turneu diplomatic in Europa. Blair a spus ca aceste aceste atentate ilustreaza "lupta dintre bine si rau" din Irak, care se poarta intre cei care incearca sa reconstruiasca tara, cu ajutorul americanilor si britanicilor, si teroristi activi care incearca sa impiedice acest proces. Anterior, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a apreciat ca atentatele de la Bagdad si Karbala nu sunt "o coincidenta".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO