Politică externă

Ucraina ameninta sa lase Europa fara gaz rusesc

05.03.2008, 18:50 14

Uniunea Europeana a cerut ieri rezolvarea conflictului dintre cele doua parti si si-a exprimat ingrijorarea - episodul din 2006, cand Gazprom a intrerupt pentru scurt timp livrarile de gaze catre Kiev, afectand si consumatorii europeni, nefiind uitat.
Gazprom urma sa reduca aseara cu inca 25% livrarile de gaz catre Ucraina, pe fondul conflictului iscat de neplata datoriei de 1,5 miliarde de dolari a Kievului catre compania ruseasca. Gigantul rus anuntase deja la inceputul saptamanii o reducere de 25, iar apoi cu 35%, pana la 46 de milioane de metri cubi de gaz, pe fondul esecului negocierilor dintre cele doua parti pentru ajungerea la un acord.
Reprezentantii companiei rusesti au declarat ca aceasta criza nu va afecta in vreun fel consumatorii Uniunii Europene, care primesc 25% din consumul de gaz din Rusia. Circa 80% din gazul rusesc trece pe teritoriul ucrainean spre Europa.
In replica, Ucraina a anuntat ca va reduce presiunea gazului rusesc spre Europa pe teritoriul sau, acuzand Gazprom ca nu a achitat taxele de tranzit pentru aceasta destinatie. Statul primeste zilnic 135 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia.
"Din decembrie compania rusa Gazprom nu a platit companiei nationale ucrainene de petrol si gaz Naftogaz taxele de tranzit pentru gazul rusesc", a declarat luni prim-vicepremierul ucrainean Oleksandr Turcinov. Intre timp, purtatorul de cuvant al Gazprom Serghei Kuprianov a declarat ca Naftogaz insusi creeaza aceasta situatie, intrucat nu a semnat documentele de tranzit pentru decembrie si ianuarie si nu a emis facturi. Gazprom nu poate plati pana cand nu se vor trimite facturile, a spus el.
Desi compania ruseasca sustine ca disputa este strict comerciala, exista sus-piciuni cu privire la un conflict politic. Ucraina, condusa de Viktor Iuscenko, a iritat Kremlinul prin incercarile sale de a scoate tara de sub influenta Rusiei si sa se apropie de Vest, inclusiv dorinta de a adera la NATO.
Conflictul cu Rusia a dat nastere unei dispute intre presedintele si premierul Ucrainei, Victor Iuscenko respectiv Iulia Timosenko. Iuscenko a cerut la inceputul saptamanii relansarea negocierilor cu Gazprom, pentru a evita "un nou razboi al gazului" cu Moscova. "In cursul unei intalniri cu premierul Iulia Timosenko, presedintele a subliniat ca obiectivul principal sunt negocierile dinamice cu Gazprom, nu declansarea unui nou razboi al gazului", se arata intr-un comunicat oficial.
Liderul de la Kiev s-a intalnit in luna februarie cu omologul sau rus Vladimir Putin, intalnire in cadrul careia cei doi au hotarat semnarea unui nou document referitor la gazele rusesti si la crearea a doi intermediari, fiecare dintre acestia sa fie detinuti in proportii egale de Gazprom si Neftogaz.
Compania RosUkrEnergo, inregistrata in Elvetia si controlata in proportie egala de Gazprom (50%) si doi oameni de afaceri ucraineni (50%), a devenit unic importator de gaze in Ucraina, in baza unui contract semnat in ianuarie 2006. Cea mai mare proportie a gazului importat de Ucraina provine din Turkmenistan si Kazahstan, dar intra pe teritoriul tarii prin conductele Gazprom. Atat gazul din Asia Centrala, cat si cel din Rusia sunt importate de RosUkrEnergo.
Premierul ucrainean Iulia Timo-senko, care este responsabila pentru pregatirea documentelor necesare incheierii acordului cu Rusia, refuza sa semneze vreun contract pana nu se va renunta la intermediari si nu va fi semnat un acord direct intre Gazprom si Naftogaz.
Dupa ce presedintele ucrainean a inlaturat in februarie pericolul reducerii livrarilor de gaze rusesti, Timosenko a promis ca va elimina orice intermediar, blamand fostul cabinet prorus pentru acumularea datoriei catre Gazprom.
"Sub presiuni mari, chiar santaj, guvernul nostru a fost fortat sa plateasca datoriile acumulate prin schemele corupte ale precedentului cabinet. Dar promit ca, incepand din martie, vom adopta o noua si transparenta schema fara intermediari", a declarat atunci Timosenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO