Politică externă

Ultimatumul dat de Tiraspol a expirat

16.08.2004, 00:00 10



Termenul stabilit de autoritatile de la Tiraspol pentru inregistrarea scolilor cu predare in limba romana din Transnistria a expirat ieri, fara a se inregistra insa progrese diplomatice in solutionarea crizei transnistrene. Elevii institutiilor de invatamant din Tighina raman, alaturi de parinti si profesori, baricadati in scolile cu predare in limba romana.



Militienii transnistreni blocheaza, pentru a cincea zi consecutiv, intrarea in orfelinatul din Tighina, iar administratia internatului se teme ca militienii republicii separatiste i-ar putea lua pe copii cu forta din internat, pentru a ii transfera la o gradinita din oras.



Angajatii scolii se tem, la randul lor, ca ar putea fi arestati, ca si parintii si profesorii de la Rabnita.



Situatia este in continuare foarte tensionata, transmite corespondentul Mediafax la Chisinau, dupa ce, in ultimele cinci zile, fortele transnistrene nu au mai permis misiunii OSCE sa se apropie de poarta scolii pentru a le aduce copiilor apa si mancare. Din acest motiv, angajatii internatului din Tighina au fost nevoiti sa care aproape un kilometru vasele cu mancare si apa.



Si la Liceul Alexandru cel Bun din Tighina situatia ramane tensionata, elevii si profesorii aflandu-se de o luna in sediul scolii, izolati de familiile lor.



Scolile romanesti din Transnistria au avut termen pana ieri sa se inregistreze, conform normelor impuse de autoritatile transnistrene. Autoritatile de la Tiraspol au declarat ca, in cazul in care nu vor accepta sa functioneze in baza legislatiei transnistrene, toate scolile cu predare in limba romana vor fi inchise. Legislatia din Transnistria nu permite predarea in baza grafiei latine, asa cum au invatat pana acum copiii din scolile romanesti, ci doar in grafie chirilica.



Guvernul de la Chisinau afirma ca vor face tot posibilul pentru a impiedica acest lucru, contand pe sprijinul organismelor internationale.



Directorii celor opt scoli cu predare in limba romana din Transnistria au avut o intrevedere cu premierul moldovean, Vasile Tarlev. Agentia moldoveneasca de presa BASA-press, transmite ca premierul moldovean a dat asigurari ca autoritatile de la Chisinau vor sustine in continuare profesorii si elevii care vor sa studieze in limba romana, dar nu a fost discutat nici un plan de actiune in acest sens.



Tensiunea s-a extins si pe malul stang al Nistrului. Potrivit BBC, starea de tensiune din cele sase sate moldovenesti de pe malul stang al Nistrului, ramase sub controlul Chisinaului, a crescut dupa ce, la mica distanta, scolile cu predare in grafie latina au fost inchise de autoritatile transnistrene.



Demersurile diplomatice intreprinse pana acum inclusiv cu participarea unei delegatii de diplomati ai Uniunii Europene, aflati de o saptamana la Chisinau, precum si de o delegatie a OSCE, nu au reusit sa creeze premise pentru detensionarea relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria.



Dovada este o declaratie facuta la sfarsitul saptamanii de liderul administratiei transnistrene, Igor Smirnov, care a reafirmat ca procesul de negocieri intre Chisinau si Tiraspol trebuie sa continue in formatul actual.



Dupa o discutie cu ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Aleksandr Motik, aflat in vizita la Tiraspol, Smirnov a spus ca Rusia si Ucraina ar trebui sa elaboreze un set de garantii care sa asigure buna functionare a mecanismelor economice ale Transnistriei si a negat existenta unei probleme a scolilor romanesti.



"Nu exista o problema a scolilor romanesti, acest subiect este prezentat eronat de puterea de la Chisinau", sustine liderul republicii separatiste.



La randul sau, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasili Sova, a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca Republica Moldova va relua negocierile cu administratia de la Tiraspol doar in cazul in care scolile cu predare in baza grafiei latine din regiunea nistreana vor putea functiona normal.



In aceste conditii, criza transnistreana pare un cerc inchis. O solutie ar putea fi extinderea formatului de negociere. Republica Moldova a anuntat ca se analizeaza posibilitatea de a da curs unei mai vechi invitatii a Statelor Unite de a initia consultari in vederea extinderii formatului de negociere, care sa cuprinda Organizatia pentru Secuiritate si Cooperare in Europa (OSCE), Uniunea Europeana, Rusia, Statele Unite si Ucraina. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO