Politică externă

Unul dintre fiii lui Gaddafi vrea să-şi dovedească nevinovăţia şi este interesat de consecinţele unei eventuale predări

Unul dintre fiii lui Gaddafi vrea să-şi dovedească nevinovăţia şi este interesat de consecinţele unei eventuale predări

Autor: Mediafax

29.10.2011, 10:38 397

Seif al-Islam, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, vrea să-şi dovedească nevinovăţia faţă de acuzaţiile de comitere a unor crime împotriva umanităţii, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), citat de BBC News Online.

Procurorul Luis Moreno-Ocampo a afirmat că instanţa poartă negocieri, prin intermediar, cu Seif al-Islam, în vederea predării acestuia, scrie Mediafax.

Fiul fostului lider libian nu a mai fost văzut în public de mai multe luni, iar informaţii publicate recent indică faptul că acesta s-ar fi aflat într-un convoi care se îndrepta către Niger.

Moreno-Ocampo a precizat că CPI nu are o legătură directă cu Seif al-Islam, discuţiile fiind purtate prin "persoane care au legătură cu el şi se află în contact cu persoane care au legătură" cu reprezentanţii Curţii.

"Însă avem foarte multă încredere în persoana care asigură contactul din partea noastră. El spune că Seif al-Islam este nevinovat, îşi va dovedi nevinovăţia şi este interesat de consecinţele" unei eventuale predări, a afirmat el.

CPI a precizat că nu negociază o înţelegere cu fiul fostului lider libian, insistând că scopul discuţiilor este asigurarea aplicării mandatului de arestare. Curtea Penală Internaţională a emis în iunie un mandat de arestare pe numele lui Seif al-Islam, acuzat de crime şi persecuţii. Potrivit mandatului, el a jucat un rol esenţial în atacurile sistematice împotriva civililor în numeroase oraşe libiene, lansate începând din februarie de forţele de securitate ale regimului de la Tripoli.

Moreno-Ocampo a afirmat că a aflat "prin canale informale" că grupuri de mercenari se oferă să-l transporte pe Seif al-Islam într-o ţară care nu a semnat Statutul de la Roma al CPI. Potrivit unor informaţii de presă, o posibilă destinaţie ar fi Zimbabwe, preşedintele Robert Mugabe fiind unul dintre principalii aliaţi ai lui Muammar Gaddafi.

Fostul lider libian a fost fost ucis săptămâna trecută, în cursul confruntărilor violente din oraşul său natal, Sirt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO