Politică externă

Val de atentate in Irak

12.05.2005, 20:15 17

Cel putin 64 de persoane au fost ucise si alte 120 ranite ieri intr-o serie de atentate comise la Bagdad si in nordul Irakului, marcand o evidenta escaladare a violentelor. Acest lucru alimenteaza temerile ca, de fapt, situatia nu mai poate fi tinuta sub control in Irak, fapt dezmintit ieri de presedintele irakian Jalal Talabani.

Atacurile au loc pe fondul unei puternice ofensive americane - cea mai puternica din ultimele sase luni - in vestul tarii (la frontiera cu Siria), impotriva insurgentilor. Sunt lupte grele pentru ca, potrivit responsabililor militari, insurgentii au echipamente care indica un grad mai mare de pregatire. Unii poarta chiar veste antiglont, dar americanii spun ca nu este, totusi, vorba de o armata regulata.

Cel mai sangeros atentat cu masina-capcana a fost comis ieri dimineata, la Tikrit, la aproximativ 180 de kilometri nord de Bagdad, si s-a soldat cu 31 de morti si 66 de raniti. Tikrit este orasul natal al fostului dictator Saddam Hussein. Explozia s-a produs in momentul in care mai multi calatori se aflau la autogara care deserveste orase din nordul Irakului si Bagdadul.

Intr-un alt atac sinucigas comis ieri in fata unui centru de recrutare al armatei din orasul irakian Hawija, situat la vest de Kirkuk, au murit cel putin 30 de persoane si 31 au fost ranite. De asemenea, trei persoane au murit si alte 25 au fost ranite in exploziile a trei masini-capcana si a unei bombe artizanale.

In cartierul Dura, in sudul capitalei, o masina a explodat in fata unui post de politie, provocand moartea a trei persoane si ranirea altor opt.

Alte doua persoane au fost ranite in explozia unei alte masini, in cartierul al-Jadida, in vestul Bagdadului.

Intr-un al treilea atentat cu masina-capcana, noua persoane, politisti si civili, au fost ranite la Mansur, in vestul Bagdadului.

Marti dimineata, Raja Nawaf Farhan al-Mahalawi, guvernatorul provinciei al-Anbar, fusese rapit de indivizi care au cerut incetarea operatiunilor militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO