Politică

Ponta: Guvernul nu intervine în bătălia din Parlament şi nu va afecta independenţa CC

Autor: Departamentul Politic

04.07.2012, 11:42 204

Guvernul nu va interveni în bătălia politică dintre Preşedinţie şi Parlament şi nici nu va adopta vreo ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale sau care să afecteze independenţa instituţională a Curţii, a declarat premierul Ponta în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a arătat că Guvernul va asigura funcţionarea instituţiilor, în pofida încercărilor preşedintelui Traian Băsescu de a implica Guvernul în bătălia politică din Parlament, precizând că prin instituţii nu înţelege persoane, deoarece "persoanele se schimbă" fără să se întâmple nimic rău cu instituţiile.

"Există bătălii politice între preşedintele ţării şi Parlament sau în interiorul Parlamentului, dar Guvernul nu s-a implicat şi nici eu personal nu am fost ieri acolo, tocmai pentru a încerca să nu intervenim în ceea ce, până la urmă, sunt proceduri parlamentare. Am anunţat foarte clar că resping orice încercare a oricărei forţe politice, inclusiv din partea preşedintelui României, de a implica Guvernul într-un conflict parlamentar care nu ne priveşte. Ieri a fost o operaţiune politică de dezinformare atât a partenerilor noştri europeni, cât şi a opiniei publice faţă de o activitate-nu am înţeles dacă era a Parlamentului sau a Guvernului-de schimbare sau de limitare a independenţei judecătorilor de la Curtea Constituţională. Nu a existat şi nu va exista niciun fel de act normativ prin care să fie schimbaţi judecătorii de la Curte, există nişte prevederi constituţionale pe care le respectăm, şi nici vreo intenţie de a le afecta independenţa instituţională", a spus Ponta miniştrilor.

El a adăugat însă că, tocmai pentru a "risipi orice îndoieli" ale partenerilor europeni, ministrul Justiţiei va propune Guvernului ca orice fel de sesizări referitoare la persoana care ocupă o funcţie de judecător la Curtea Constituţională va fi retrasă pentru a nu genera interpretări, dar şi proiecte de "întărire" a bunei funcţionări a sistemului de justiţie.

"Am văzut o anumiă confuzie despre justiţie, care este altceva decât Curtea Constituţională, iar din partea Ministerului Justiţiei avem propuneri de întărire a bunei funcţionări a sistemului de justiţie, tocmai în ideea în care raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare este esenţial", a spus Ponta.