Politică

Ponta, rugat să reanalizeze impozitarea IMM fără angajaţi: Doar Dumnezeu poate face Cod Fiscal perfect

Autor: Ovidiu Bărbulescu

20.02.2015, 14:30 1025

Într-o discuţie organizată vineri la Guvern pe tema dialogului social, un reprezentant al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) din judeţul Iaşi a arătat că această impozitare, propusă pentru anul viitor în proiectul de Cod Fiscal, ar trebui aplicată cu discernământ, pe baza unui test şi a unui studiu de impact, având în vedere că există astfel de microîntreprinderi şi în rândul studenţilor, iar numărul de IMM-uri la mia de locuitori este încă mic în România.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns că proiectul are termen de 30 zile deîîpentru dezbatere până va fi aprobat de Guvern şi a cerut ca toate propunerile de îmbunătăţire să fie transmise Ministerului Finanţelor, Guvernului şi Parlamentului, adăugând însă că "doar Dumnezeu" ar putea face o formă perfectă a Codului Fiscal.

"Vreau să fac precizarea, şi pentru dumneavoastră, pentru toată lumea: 30 de zile până să ajungă din nou forma proiectului de Cod Fiscal, ca să primească ministrul Vâlcov (ministrul de Finanţe-n.r.) toate propunerile. În niciun caz nu e o formă perfectă şi nici nu cred... Doar Dumnezeu ar putea face o formă perfectă a Codului", a spus Ponta.

Microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi urmând să achite 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat plătind trimestrial 3% plus o sumă de 1.530 lei.

Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri.

Treptat, în etape, vor fi modificate pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor, acestea urmând să crească de la echivalentul a 65.000 euro în prezent la 75.000 euro din 2017 , 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO