Politică

Premierul danez: Sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost inclus în programul de guvernare

Premierul danez: Sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost inclus în programul de guvernare

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

05.12.2011, 12:11 340

Prim-ministrul danez, Helle Thorning-Schmidt, i-a transmis premierului Emil Boc că sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost negociat în programul său de guvernare, iar autorităţile române pot conta în acest proces pe susţinerea Danemarcei, care va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia UE.

Premierul danez se află într-un turneu de vizite în România şi Bulgaria, pentru a prezenta priorităţile viitoarei preşedinţii în exerciţiu a Uniunii Europene (UE) care va fi preluată de Danemarca.

Premierul Emil Boc a avut luni, la Platul Victoria, o întrevedere cu omologul său danez şi a arătat că speră ca decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen să fie luată în cursul preşedinţiei daneze.

"Sper ca preşedinţia dumneavostră să fie una de succes, pentru că sunt multe provocări care stau în faţa noastră, şi puteţi conta pe sprijinul României pentru a pune în practică priorităţile preşedinţiei daneze, în aceeaşi măsură în care, sper eu, şi noi putem conta pe sprijinul dumneavoastră privind aderarea României în spaţiul Schengen, care sperăm că se va decide, cât de curând posibil, în timpul preşedinţiei dumneavoastră", a spus Boc.

Premierul român a fost asigurat de Helle Thorning-Schmidt că sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost inclus chiar în programul de guvernare al noului Cabinet danez, pe care îl conduce de aproximativ două luni.

"Aveţi dreptate când spuneţi că puteţi conta pe Danemarca în ce priveşte cooperarea Schengen şi ca România să devină parte a acestei colaborări. Vreau să vă spun o mică poveste privind acest subiect, pentru că atunci când negociam programul de guvernare, deja de două săptămâni ne aflam chiar la momentul în care Danemarca trebuia să ia o poziţie fermă în privinţa aderării la Schengen şi, desigur, a participării României la Schengen. Aşa că am luat decizia în timp ce negociam programul de guvernare şi vă pot spune că există un acord larg în

Parlamentul danez, nu doar din partea acestui Guvern, cât şi din partea fostului Guvern, pentru că am ajuns la o înţelegere în mod special pe acest subiect atunci când am negociat programul de guvernare. Aşadar, puteţi să fiţi sigur că există un larg sprijin parlamentar şi că am discutat foarte serios pe acest subiect în cursul negocierii programului de guvernare", i-a transmis premierul danez lui Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO