Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Mă îngrijorează că proprietarii a 30% din terenul agricol sunt alţii decât românii

Preşedintele Klaus Iohannis: Mă îngrijorează că...

Autor: Mediafax

02.11.2016, 14:00 52

''De importanţă extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puţin, în momentul de faţă, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu - n.r.), că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. Ei, pe mine, personal, această propoţie mă îngrijorează'', a afirmat Klaus Iohannis în cadrul unei dezbateri cu fermierii prezenţi la târgul INDAGRA.

Preşedintele a spus că pentru rezolvarea problemei este nevoie de ''o abordare pragmatică'', deoarece, fiind în Uniunea Europeană, ''nu putem să ne închidem graniţele, să revenim la izolaţionism''.

''Dar nu ne opreşte nimeni să facem o legislaţie care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar dacă nici statul, nici comunitatea, nu este interesată într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit aşa, că ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Este clar că printr-o legislaţie care ne protejează, dar este în acelaşi timp şi europeană, putem să rezolvăm această chestiune care este foarte sensibilă'', a mai spus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO