Politică

Prima vizită externă a preşedintelui Klaus Iohannis, în Republica Moldova, pe 22-23 ianuarie

Prima vizită externă a preşedintelui Klaus Iohannis,...

Autor: Valentina Postelnicu

25.12.2014, 18:41 836

Prima vizită externă a preşedintelui Klaus Iohannis va avea loc în Republica Moldova, pe 22-23 ianuarie 2015, secretarul general al Aparatului preşedintelui Rep. Moldova, Ion Păduraru, confirmând informaţia pentru jurnaltv.md, ulterior, şi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Tatiana Niculescu Bran confirmând, pentru MEDIAFAX, datele vizitei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, programul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova nu este încă definitivat, dar perioada vizitei este cea menţionată de presa moldoveană, şi anume 22-23 ianuarie 2015.

Secretarul general al Aparatului preşedintelui Rep. Moldova, Ion Păduraru, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul său, Nicolae Timofti, dar şi cu viitorul premier, dacă până atunci va fi constituit noul Guvern, potrivit sursei citate.

Şeful statului român va avea întrevederi şi cu liderii formaţiunilor politice din Republica Moldova şi va ţine un discurs public la una dintre universităţile din Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat pe 28 noiembrie, într-o vizită privată, la Chişinău, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga, el fiind la acea vreme preşedinte ales, Traian Băsescu aflându-se încă în timpul mandatului în exerciţiu de şef al statului.

Klaus Iohannis a susţinut, atunci, o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat.

”Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română”, a declarat Iohannis.

El a menţionat că ”România a avut şansa istorică de a deveni parte a comunităţii europene”.

Iohannis a menţionat că ”nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României”.

”România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţenii români şi moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susţinerea în cel mai clar mod cu putinţă a parcursului european al Republicii Moldova”, a mai precizat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24