Politică

Primarii opozitiei il ameninta pe Nastase cu Strasbourg-ul

12.12.2002, 00:00 11

Primarii din marile orase si care nu apartin PSD au cerut, ieri, public, o intrevedere premierului Adrian Nastase si solicita Parlamentului si sefului Executivului sa intervina pentru a opri degradarea situatiei din administratia publica locala. In caz contrar, primarii avertizeaza ca se vor adresa Congresului puterilor locale de la Strasbourg.
Traian Basescu, primarul general al Capitalei, a declarat,  ca cererile sunt facute in numele Asociatiei Primarilor din Marile Orase (APMO), care s-a constituit in luna ianuarie a acestui an.
Asociati ii are ca membrii fondatori pe primarii Brasovului - Ioan Ghise (PNL), Clujului - Gheorghe Funar (PRM) si Timisoarei - Gheorghe Ciuhandru (PNtCD). Din APMO mai fac parte primarii din Bucuresti - Traian Basescu (PD), Bistrita - Vasile Moldovan (PD), Oradea - Petru Filip (PD), Alba - Mircea Hava (PD) si Giurgiu - Lucian Iliescu (PNL).
"Asociatia nu are caracter politic, vizand doar apararea intereselor comunitatilor locale. APMO s-a infiintat deoarece Federatia Municipiilor nu mai reprezinta administratia publica, fiind supusa intrutotul actualei puteri", a precizat Basescu.
La conferinta de presa - la care au mai participat Gheorghe Funar, Ioan Ghise si Vasile Moldovan - Basescu a afirmat, in numele Asociatiei, ca actuala putere a luat decizii abuzive in privinta administratiei locale. "In orasele ai caror primari nu apartin PSD, transferul de responsabilitate catre administratia publica locala se face fara transferul resurselor financiare. Alocatiile catre bugetele locale se fac discretionar, fara a se tine cont de prioritatile locale de dezvoltare," a mentionat primarul Capitalei.
Primarii marilor orase au remis presei un comunicat in care se arata ca Guvernul "arunca responsabilitatea unor crize de sistem (sanatate, invatamant, termoficare) catre administratia locala", sustinand ca prefectii PSD exercita, in mod arbitrar si discretionar, controlul privind legalitatea actelor din administratia publica, fara a fi responsabilizati personal. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO