Politică

Reacţii după referendum

Reacţiidupă referendum
31.07.2012, 00:02 351

Reacţii interne

Victor Ponta, premier: Băsescu nu mai există, este demis deja

"Băsescu nu mai există, este demis deja (…) Noi trebuie, din postura pe care o avem, de majoritate parlamentară, de majoritate absolută în cadrul autorităţilor locale, în cadrul Guvernului, trebuie să ne facem datoria faţă de cei opt milioane de români şi să îi apărăm de Băsescu şi de profitorii şi cei din jurul lui Băsescu care probabil se aşteaptă la tot felul de funcţii şi avantaje. Trebuie să îi apărăm pe români de ei."

Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier: Să demisioneze!

"Ar trebui să aibă (Traian Băsescu, n.n.) o reflecţie serioasă asupra viitorului său politic, să ia exemplu de ceea ce se întâmplă în ţările democratice, şi am să dau exemplul generalului de Gaulle, care în anul 1968, în urma unui referendum organizat pe o cu totul şi cu totul altă temă, nu un referendum referitor la admitere, ci un referendum referitor la un proiect pe care el îl iniţiase şi care a fost respins, a considerat pe bună dreptate că francezii l-au dezavuat şi şi-a dat demisia."

Ion Iliescu, fost preşedinte: CC trebuie să valideze referendumul

"Referendumul trebuie validat de Curtea Constituţională, în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie."

Vasile Blaga, preşedintele PDL: PDL nu poate fi acuzat de fraude la referendum

"A fost o campanie fără precedent din punct de vedere al violenţei şi al încercărilor de fraudare a referendumului. PDL a depus sute de plângeri penale, reprezentanţii PDL din secţiile de votare au fost scoşi cu forţa din secţii, observatorii au fost agresaţi şi intimidaţi şi USL a făcut campanie în ziua referendumului."

Reacţii externe

Comisia Europeană :Am urmărit cu atenţie participarea la referendumul din România

"În mod efectiv, Comisia Europeană a urmărit cu mare atenţie modul în care s-a derulat acest referendum, în mod deosebit subiectul ratei de participare la vot. Noi am fost clari cu privire la această problemă, care a făcut şi subiectul unui schimb de scrisori şi al unei întâlniri între preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta. În acest moment, nu avem rezultatele finale oficiale, mai ales cu privire la rata participării şi nu putem comenta mai mult."

Guido Westerwelle (foto), ministrul german de externe: Un nou început

"Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea va trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români."

Hannes Swoboda, preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European: Forţele politice din România să depăşească disputele şi să colaboreze

"Nu există învingători în referendumul din România. Acum toate partidele politice trebuie să se asigure că România nu va fi perdantă. Forţele politice din România trebuie să acţioneze în mod responsabil pentru bine ţării şi trebuie să renunţe la dispute, care riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea României şi poziţia ţării în Europa."

"Toată lumea din România şi din Europa trebuie să înceteze să vorbească despre o lovitură de stat. A fost un proces democratic (…) . Prioritatea pentru România este să aibă o guvernare eficientă în care toţi membrii să colaboreze constructiv pentru continuarea reformelor necesare. Accentul trebuie să fie pus pe stabilizarea economiei, pe adoptarea reformelor judiciare şi intensificarea acţiunilor de combatere a corupţiei, nu pe dispute interne."

Jean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Depăşiţi disputele

"Am luat cunoştinţă de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din România să depăşească disensiunile şi să accepte să colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care România se va confrunta în următoarele săptămâni şi luni, demonstrând respectul reciproc fără de care democraţia ar fi doar un set de reguli formale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO