Politică

Remus Truică, reţinut de DNA Braşov în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri

Remus Truică, reţinut de DNA Braşov în dosarul...

Autor: Mihaela Gradinaru, Cătălin Lupăşteanu

10.12.2015, 08:11 185

Omul de afaceri Remus Truică a fost reţinut, miercuri noapte, pentru 24 de ore, de către procurori, după mai multe ore de audieri la sediul Direcţiei Anticorupţie Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii DNA Braşov au emis, miercuri noapte, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Remus Truică, acesta fiind scos din sediul DNA cu puţin timp înainte de miezul nopţii şi urcat într-o maşină a MAI, urmând să fie dus în arestul Poliţiei Judeţene.

La ora transmiterii acestei ştiri, mai sunt audiaţi directorul general al dezvoltatorului imobiliar Impact, Claudiu Lucian Mateescu şi Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, ambii aduşi cu mandat la sediul DNA Braşov, ultimul în jurul orei 22.30, niciunul nefăcând declaraţii presei înainte să intre la audieri.

Anterior, procurorii DNA Braşov l-au reţinut, în acelaşi dosar al retrocedărilor ilegale de terenuri, pe fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, adus şi el cu mandat, pentru audieri, la DNA Braşov.

Omul de afaceri Remus Truică, a cărui locuinţă a fost percheziţionată, miercuri, de către procurori, în dosarul în care se fac cercetări privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Ilfov, a ajuns la DNA Braşov în jurul orei 17.00, pentru a fi audiat în acest caz.

La intrarea în sediul DNA Braşov, Remus Truică, adus cu mandat pentru a fi audiat de către procurori, nu a făcut declaraţii presei, spunând doar că nu a comis nicio ilegalitate.

Tot miercuri, procurorii au făcut percheziţii şi la locuinţa şi la o casă de vacanţă a lui Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei. Dan Andronic este asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital, şi directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile mai multor persoane.

Ancheta DNA vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri din judeţul Ilfov.

În acest dosar privind retrocedări ilegale de terenuri au fost citaţi să se prezinte, miercuri, la DNA Braşov, pentru a da declaraţii, şi prinţul Paul şi soţia sa, prinţesa Lia, însă în drum spre Braşov prinţului i s-a făcut rău şi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are "o jenă financiară foarte puternică", într-o discuţie telefonică interceptată de către procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, arătau procurorii DNA.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, în 15 octombrie 2014, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24