Politică

Rezultatele alegerilor produc mici cutremure in sanul partidelor

27.11.2007, 19:39 13

La PNL se cer demisii, in PSD s-a vorbit ieri despre un congres extraordinar, la PRM s-a lasat cu excluderi din partid, iar Cozmin Gusa, liderul unui partid micut (PIN), dar cu reprezentare parlamentata, a plecat din fruntea formatiunii. La PD domneste dezamagirea, intrucat partidul a obtinut mai putin decat era creditat in sondajele de opinie.
Rezultatele partiale de ieri, dupa numararea a 99% din voturi, au confirmat exit-poll-urile. PD a castigat alegerile cu 28,7%, fiind secondat de PSD cu 23,1%. PNL a obtinut 13,4%, PLD (marea surpriza) 7,7%, UDMR, 5,3%. Au ramas in afara Parlamentului European PNG 4,8%, PRM cu 4,1%, dar a intrat in Parlamentul European un candidat independent, Laszlo Tokes, care a obtinut 3,6% (independent fiind, avea nevoie de doar 2,5% din voturi). Restul partidelor nu conteaza ca procente.
Diferentele fata de ceea ce in ultimele luni au prezentat sondajele sunt insa mari in unele cazuri - si de aici bucuria sau dezamagirea unora. De pilda, INSOMAR prezenta in noiembrie un PD umflat la 40% dintre optiuni, in vreme ce, in acelasi sondaj, PSD avea 10%, PNL 13 procente, iar PLD 6%. IMAS prezenta in octombrie un PD beneficiind de 37% dintre optiunile de vot, urmat la mare distanta de PSD - 19%, PNL - 13% si PLD 6%. Tot in noiembrie, cu 10 zile inainte de alegeri, BCS prezenta PD ca avand increderea a 35% din electorat, PSD 23%, PNL 14%, iar PLD 5%.
Realitatea este ca PD, desi a castigat o treime din electorat si a iesit victorios, nu a obtinut ceea ce spera. Ieri, conducerea partidului a analizat rezultatele si s-a decis ca partidul sa proclame rezultatele drept o victorie, dar secretarul general al partidului, Vasile Blaga, nu si-a ascuns dezamagirea: "Imi reprosez ca nu am castigat 40%".
In ciuda faptului ca presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus imediat dupa inchiderea votului ca rezultatele reprezinta o victorie pentru partid, aseara conducerea PNL, printre care vicepresedintii Crin Antonescu si Norica Nicolai, urma sa propuna, potrivit Mediafax, remanierea Guvernului Tariceanu, printre cei vizati fiind Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu sau Cristian David.
Nemultumirea "aripii dure" din PNL fata de activitatea si "notorietatea" ministrilor de externe, justitie si interne este mai veche, campania electorala pentru europarlamentare si sprijinul declarat al premierului Tariceanu pentru acestia impiedicand pana in prezent o dezbatere in partid pe aceasta tema.
Chiar in seara alegerilor pentru PE, dupa anuntarea rezultatelor, unul dintre vicepresedintii liberali spunea ca, fara gafele lui Cioroianu, PNL ar fi avut doua-trei procente in plus.
Ministrului de interne, Cristian David, ii este reprosat faptul ca vizibilitatea si notorietatea sa "se apropie de zero", in conditiile in care detine un portofoliu de anvergura si cu "potential", etalon fiind fostul ministru Vasile Blaga.
De asemenea, este posibil sa fie ridicata si problema sprijinului pe care Guvernul il are in Parlament, chiar in timpul campaniei electorale unul dintre ministrii - Paul Pacuraru - clamand posibilitatea unei apropieri de PSD, ca solutie pentru ramanerea la Palatul Victoria.
Liderii social-democrati au facut ieri o prima analiza a rezultatului obtinut la alegerile pentru Parlamentul European, in conditiile in care, duminica seara, dupa anuntarea exit-poll-urilor, ei apreciau scorul de 21,4% ca fiind "nici bun, nici rau".
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a vorbit despre nevoia unei astfel de analize, insa a facut un apel la "calm", mesaj adresat mai degraba posibililor contestatari ai sai. Geoana a admis ca PSD putea obtine un rezultat mai bun la europarlamentare, insa a identificat unele circumstante defavorabile PSD - organizarea defectuoasa a alegerilor, implicarea presedintelui Traian Basescu prin intermediul referendumului si "sumele fabuloase" cheltuite in campanie de adversarii politici.
Insa aripa dura din PSD, grupata in jurul lui Ion Iliescu, a vorbit despre "cel mai dezastruos rezultat din istoria partidului" si a invocat ipoteza unui congres in care conducerea sa fie ori demisa, ori reconfirmata.
"O analiza este necesara, pentru ca este cel mai slab rezultat pe care l-a avut PSD, si asta la trei ani de zile dupa trecerea in opozitie. In 1999, la trei ani de opozitie, PDSR se lansa ca principala forta politica a tarii. Acum, iata, se zbate in jurul a 20%, a trecut in plan secund si asta trebuie sa dea de gandit tuturor militantilor patidului", a apreciat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
El a aratat ca trebuie facuta o "analiza seriosa" si despre cauzele situatiei actuale a PSD si despre cum anume sa se pregateasca partidul pentru un an electoral foarte dur. Despre un congres extraordinar a vorbit si Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, dar apropiatii lui Mircea Geoana au raspuns ca nu va fi vorba despre asa ceva.
In PRM, care nu a trecut pragul electoral, s-a lasat cu demiteri. Partidul Romania Mare a decis excluderea deputatei Daniela Buruiana-Aprodu din cadrul formatiunii, motivand decizia prin "incapatanarea diabolica de a se certa cu toata lumea din jurul ei" si prin "nerusinarea de a fi 'calul troian' al SRI in PRM". Anterior demiterii sale, Buruiana anuntase ca demisioneaza, nefiind de acord cu propunerea lui Corneliu Vadimi Tudor care, dupa ce a anuntat el insusi ca demisioneaza din Parlament, a cerut tuturor parlamentarilor sai sa procedeze la fel. Mai multi deputati PRM au anuntat ca nu demisioneaza, dar nici demisia lui Vadim Tudor nu s-a produs.
In schimb liderul PIN Cozmin Gusa si-a anuntat demisia din fruntea partidului care va organiza noi alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO