Politică

Seful PSD anunta o petitie impotriva "diabolizarii" romanilor din Italia

14.05.2008, 18:17 9

Liderul social-democrat, fost ministru de externe, a declarat ieri ca este preocupat de situatia romanilor din Italia, tara in care muncesc si traiesc peste un milion de romani.
Liderul PSD apreciaza ca imaginea Romania este grav afectata, comparand-o cu cea pe care tara noastra o avea inainte de 1989.
"Am ajuns azi intr-o situatie fara precedent. Pot sa apreciez si ca fost ministru de externe ca Romania se afla in cea mai grea situatie ca imagine dupa orfelinatele lui Ceausescu incoace. Un adevarat 'tsunami antiromanesc'", a mai spus Mircea Geoana.
Presedintele PSD sustine ca noul Guvern de la Roma incearca limitarea accesului romanilor la o piata libera a muncii.
"In ciuda asigurarilor date de autoritati, romanii se afla intr-un real pericol, fiecare zi care trece adauga declaratii si angajamente ale noului Guvern din Italia in care se incearca limitarea accesului la piata libera a muncii si expulzarea pe teme rasiale a romanilor", a declarat Geoana.
Fostul ministru de externe sustine ca vinovate pentru imaginea proasta a Romaniei ar fi autoritatile de la Bucuresti.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni ca ar fi "extrem de regretabil" daca atitudinea xenofoba din Italia fata de romani ar avea efecte negative in relatia cu investitorii italieni din Romania, aratand ca si acesta este motivul pentru care autoritatile romane si cele italiene trebuie sa colaboreze.
El a aratat ca muncitorii romani din Italia contribuie cu peste 1% la realizarea produsului intern brut al acestei tari, lucrand in industrie, servicii, comert si asistenta sociala, asa cum si mediul de afaceri italian este puternic reprezentat in Romania de peste 23.000 de intreprinderi cu capital italian.
"Pe de o parte, noi avem un interes de a apara si proteja inte-resele comunitatii de romani din Italia, dar care in acelasi timp are o contributie im-portanta economica si sociala in Italia. Exista, pe de alta parte, aceasta numeroasa prezenta de intreprinzatori italieni in Romania si nu vreau ca la o actiune, la o astfel de atitudine xenofoba in Italia, sa apara reactii nedorite in Romania. Ar fi extrem de regretabil si de aceea trebuie sa facem ceva impreuna", a spus Tariceanu la finalul unei discutii cu reprezentanti ai Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului Justitiei, Departamentului pentru Afaceri Europene si Agentiei de Strategii Guvernamentale pe tema situatiei romanilor din Italia. Discutia a precedat sedinta Guvernului de la Roma din aceasta saptamana in care noul ministru italian de interne, Roberto Maroni, a anuntat ca intentioneaza sa prezinte un plan de masuri pentru limitarea accesului rromilor pe teritoriul Italiei.
Mai multi politicieni italieni, printre care Silvio Berlusconi sau Gianfranco Fini, liderul partidului Alianta Nationala din Italia, au declarat ca ar dori reintroducerea vizelor pentru romani.
Problema impunerii vizelor pentru romanii din Italia s-a pus prima data anul trecut, in contextul crizei generate de cazul Romulus Mailat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO