Politică

Senatorii mentin incriminarea calomniei in Codul Penal

10.06.2004, 00:00 29

Senatorii au mentinut in Codul Penal incriminarea penala a calomniei, infractiune ce va fi pedepsita cu 10-120 de zile-amenda.
Senatorii au adoptat, marti seara, cu un singur vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind Codul Penal, stabilind mentinerea incriminarii calomniei, care se va pedepsi cu zile-amenda. Textele care reglementeaza sanctionarea infractiunii de calomnie au fost singurele dezbatute de senatori. Senatul a mentinut astfel varianta adoptata de Camera Deputatilor. Senatorii Eckstein Kovacs-Peter (UDMR) si liberalul Nicolae Vlad Popa au pledat pentru dezincriminarea calomniei, ei sustinand ca mentinerea acesteia ca infractiune in cadrul Codului Penal va constitui "o stavila" in calea libertatii presei. Ambii senatori au propus ca astfel de fapte sa fie solutionate exclusiv in cadrul proceselor civile.
Reprezentantii Ministerului Justitiei au insistat pentru pastrarea in Codul Penal a articolelor respective, motivand ca dosarele foarte numeroase de pe rolul instantelor sunt dovada clara a oportunitatii acestei prevederi.
"Am fi extrem de fericiti daca am fi in situatia de a dezincrimina calomnia, dar acest lucru ar insemna o raritate a acestor cazuri, care ar fi trebuit sa fi cazut in desuetudine. Nu ne aflam deloc in aceasta situatie ideala", a explicat secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Rodica Constantinovici, citata de Mediafax. Proiectul votat de senatori pastreaza, in cea mai mare parte, varianta votata deja de Camera Deputatilor,  inclusiv dezincriminarea insultei.
Ultimul cuvant in ceea ce priveste mentinerea infractiunii de calomnie in Codul Penal il va avea presedintele Ion Iliescu. Proiectul va fi trimis spre promulgarea Administratiei Prezidentiale. Inca de la initierea acestui proiect de catre Ministerul Justitiei, mai multe asociatii civice au avertizat ca mentinerea infractiunii de calomnie in Codul Penal limiteaza libertatea de expresie. 
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO