Politică

Shimon Peres, criticat de Centrul Simon Wiesenthal pentru că nu a condamnat participarea României la Holocaust la întâlnirea cu Băsescu

15.08.2010, 13:23 71

Organizaţia pentru drepturile omului Simon Wiesenthal Center acriticat discursul preşedintelui israelian Shimon Peres, în careacesta a mulţumit României pentru salvarea evreilor, informeazăAssociated Press.

"Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre perioade aleistoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au ajutat laconstruirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şicultura şi dragostea pentru România", a spus Shimon Peres, într-undiscurs susţinut joi la Bucureşti.

În cadrul evenimentului, preşedintele israelian nu a menţionatnimic despre rolul României în privinţa Holocaustului.

În 2004, o comisie care a studiat Holocaustul din România aajuns la concluzia că guvernul Antonescu se face vinovat de moarteaa 280.000 de evrei şi 11.000 de romi.

"Eşescul preşedintelui de a condamna crimele atroce aleregimului Antonescu faţă de poporul evreu va avea consecinţe grave,în special în România şi în Estul Europei, unde vedem o tendinţă încreştere a societăţilor post-comuniste de a nega sau minimalizarolul semnificativ pe care acestea l-au jucat în anihilareaevreilor", a declarat Efraim Zuroff, directorul israelian al SimonWiesenthal Center, într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO