Politică

Tăriceanu: Am cumpărat acţiuni Rompetrol, dar a fost o tranzacţie "modestă, măruntă"

Tăriceanu: Am cumpărat acţiuni Rompetrol, dar a fost o tranzacţie "modestă, măruntă"

Autor: Ionut Muresan

27.02.2012, 15:45 1995

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat, luni, la Tribunalul Bucureşti, ca martor în dosarul Rompetrol, el declarând că a cumpărat acţiuni Rompetrol, dar a fost o tranzacţie "modestă, măruntă", precizând că acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital sunt greu de susţinut.

Tribunalul Bucureşti a reluat, luni, discuţiile în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

Instanţa l-a audiat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în calitate de martor în acest dosar, el declarând la ieşirea din sala de judecată că estre greu de susţinut teza unei manipulări a pieţei de capital.

"Orice acuzaţie trebuie dovedită. E greu de susţinut teza unei manipulări a pieţei de capital, dar instanţa, pe baza probelor, se va pronunţa. În calitate de ministru nu am avut legătură cu privatizarea Rompetrol, inclusiv problema creanţei Libia. Nu mi-a fost cunoscută, nu am niciun comentariu de făcut", a spus Călin Popescu Tăriceanu după audierea sa de către instanţă.

Întrebat cum comentează declaraţiile lui Emil Boc potrivit cărora ar avea legătură cu privatizare Rompetrol, Tăriceanu a spus că fostul premier "vorbeşte vrute şi nevrute" şi "vorbeşte ca o moară stricată".

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că a cumpărat acţiuni Rompetrol, dar că a fost o tranzacţie "modestă, măruntă".

Întrebat de jurnalişti dacă a cumpărat acţiuni Rompetrol la sugestia colegului său de partid Dinu Patriciu, Tăriceanu a răspuns că a cumpărat acţiuni când i s-a părut că sunt profitabile. "Nimeni nu poate să garanteze că o cumpărare de acţiuni e şi profitabilă", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

În sala de judecată, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a cumpărat acţiuni Rompetrol când a văzut că ele cresc.

"Nu am cumpărat acţiuni Rompetrol în prima zi de tranzacţionare. Am observat că acţiunile odată listate au început să crească şi am considerat, după patru-cinci zile de la listare, că pot fi un plasament profitabil. Prima zi de tranzacţionare a făcut obiectul unor articole de presă în mai multe publicaţii de larg tiraj", a spus Călin Popescu Tăriceanu în faţa instanţei.

El i-a mai spus judecătorului că îşi menţine declaraţia dată la Parchet în noiembrie 2005, aceasta corespunzând adevărului şi situaţiei reale de fapt.

Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 7 martie.

La termenul din 15 februarie, instanţa a dispus citarea ca martori, pentru termenul din 27 februarie, atât a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, cât şi a Cameliei Voiculescu, cu avertisment de amendă în caz de neprezentare. Camelia Voiculescu nu a fost prezentă în sala de judecată la termenul de luni al procesului.

Senatorul Verestoy Attila, operat la picior la sfârşitul lunii noiembrie 2011, în cazul căruia perioada de recuperare a fost estimată la peste trei luni, urmează să fie citat ca martor în acest dosar după termenul de judecată din 30 martie.

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

Totodată, în octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO