Politică

UE a amanat decizia privind eventuala penalizare a Romaniei pe agricultura

UE a amanat decizia privind eventuala penalizare a Romaniei pe agricultura

Ministrul agriculturii anunta amanarea efectuarii platilor directe

15.11.2007, 19:05 22

Comisia Europeana va decide pe 20 decembrie daca activeaza clauza de salvgardare in cazul Romaniei, dupa ce a prelungit ieri, cu o luna, termenul acordat pentru implementarea sistemului de plati din agricultura.
Comisia spune ca s-au facut pasi inainte in privinta ajustarii sistemul de control al cheltuielilor din sectorul agricol, dar a solicitat autoritatilor de la Bu-curesti sa aduca imbunatatiri suplimentare sistemului informatic pentru a evita reducerea cu 25% a subventiilor europene. Romania trebuie sa acrediteze definitiv Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) - institutia prin intermediul careia sunt alocate si controlate in aceeasi vreme fondurile destinate platilor la hectar - pana la 15 decembrie.
O reducere cu 25% a subventiilor agricole pentru platile directe la hectar ar insemna o pierdere pentru bugetul de stat de 110 mil. euro din cele 440 alocate Romaniei in 2007. Si asta pentru ca bugetul de stat da oricum banii - asa sunt normele europene - pe care apoi ar urma sa-i recupereze din fondurile europene destinate platilor directe. Purtatorul de cuvant al APIA, Daniela Caratas, a precizat ieri pentru ZF ca in 2007 au fost depuse peste 1,2 milioane de cereri pentru suprafate de peste
9,8 mil. ha. Subventiile europene sunt de aproximativ 50 de euro pe hectar ceea ce inseamna o cerere in 2007 pentru plati directe de aproximativ 500 mil. euro. Daniela Caratas aprecizat insa ca uneori s-a intamplat sa fie depuse doua cereri pentru aceeasi suprafata. Subventiile directe sunt acordate independent de ceea ce subventioneaza statul.
Guvernul aloca deja agricultorilor, la cerere, subventii pentru culturi - de pilda pentru culturile de toamna sunt alocati 500 de lei (sub forma de bonuri valorice) pentru un hectar cultivat cu grau si 400 de lei pentru hectarul de rapita. Pentru insamantarile de primavara au fost alocati 150 de lei pentru un hectar.
Distribuirea cupoanelor a inceput, dar nu peste tot. Primarul comunei iesene Fantanele, Constantin Stiuriuc, spune ca agricultorii au primit cupoanele pentru culturile de toamna, insa primarul localitatii Gheorghieni, Papp Iosif, afirma ca agricultorii au primit doar subventiile pentru culturile de primavara.
Or, alocarea unor astfel de sume (mai ales cand va veni vorba si de bani europeni) trebuie controlata, iar Bruxellesul a reprosat Bucurestiului ca APIA (prin intermediul careia sunt alocate fondurile) nu are pus la punct in totalitate sistemul de control, ceea ce permite ca unii agricultori sa declare si sa le fie admise suprafete mai mari de teren decat cele reale. Comisia spune ca, in urma unui audit recent efectuat de expertii europeni, autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa revizuiasca complet sistemul electronic de control, dar s-au observat unele imbunatatiri.
Prin urmare, autoritatiile europene au decis sa continue procedura de aplicare a clauzei de salvgardare, care ar putea fi activata in urma unei decizii a Comisiei, programata pe 20 decembrie.
Pe 10 octombrie, Executivul european anunta ca Romania trebuie sa elimine deficientele sistemului de plati din agricultura, destinat prevenirii fraudelor, pana la 9 noiembrie, riscand, in caz contrar, sa se confrunte cu reduce-rea subventiilor directe, distribuite ince-pand cu 1 decembrie, potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la blocul comu-nitar.
Prezent ieri la Bruxelles, ministrul agriculturii Dacian Ciolos a spus ca pla-tile din bani europeni catre agricultori nu vor mai incepe la 1 decembrie, asa cum era programat, ci dupa ce va fi facuta o reverificare a suprafetelor declarate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO