Politică

Un proiect al PSD restrange drastic libertatea presei

02.04.2004, 00:00 15



In contextul unor vii discutii privind libertatea de expresie in Romania, doi deputati ai PSD - Cameliu Petrescu si Ionel Olteanu - sustin in Parlament un proiect de lege care, daca va fi aprobat, ar restrange drastic dreptul mass-media de acces la informatii considerate acum publice si ar face practic imposibile dezvaluirile jurnalistice. Mai exact, orice ancheta de tip jurnalistic, pentru a fi publicata, ar avea nevoie de acordul persoanei ce constituie subiectul investigatiei. Indiferent daca este vorba de presupuse fapte de coruptie sau un simplu sondaj de opinie. Citez din proiect: "Orice persoana are dreptul sa refuze sa fie implicata ca subiect de anchete, investigatii, cercetari sociologice, psihologice, medicale sau alte asemenea activitati". In virtutea unei asemenea reglementari exagerate, aproape orice dezvaluire de presa ar fi "sanctionata" cu un proces in instanta pentru protejarea vietii private.





Antecedentele penale, tinute secret



In plus, antecedentele de natura penala intra tot in sfera protectiei vietii private. Altfel spus, un candidat la demnitati publice sau un demnitar care ocupa astfel de functii poate decide sa nu fie facut public faptul ca a fost condamnat penal. Proiectul nu face distinctie intre simpli cetateni si persoanele care ocupa functii de demnitati publice, aceasta fiind de fapt una dintre cele mai mari lacune ale sale.



Sub un titlu aparent inofensiv, "Lege privind protectia unor drepturi personale nepatrimoniale", cei doi reprezentanti ai partidului de guvernamant propun, totodata, interzicerea filmarii si fotografierii bunurilor oricarei persoane, inclusiv ale demnitarilor. Ideea nu este noua. A provocat discutii controversate in timpul dezbaterii in Camera Deputatilor a Codului Penal. Initial deputatii votasera interzicerea publicarii imaginilor ce ilustreaza vilele, piscinele si alte bunuri ale demnitarilor, insa, dupa o campanie negativa intensa ideea a fost abandonata. Insa doar temporar, intrucat revine acum sub forma acestui proiect de lege. O alta prevedere controversata a proiectului precizeaza ca imaginea unei persoane aflata intr-un loc public nu poate fi publicata fara acordul acesteia. In virtutea unei asemenea reglementari nu ar mai fi posibila transmiterea de imagini sau fotografii compromitatoare pentru unii parlamentari (care dorm, citesc sau vorbesc la telefon in timpul lucrarilor). Nici difuzarea unor inregistrari cu persoane publice nu ar mai fi posibila, in virtutea acestui proiect, in cazul in care persoanele s-au razgandit dupa ce au facut respectivele afirmatii.



Pentru nerespectarea vietii private, asa cum este definita de proiectul deputatilor PSD, sunt prevazute si sactiuni. Astfel, orice persoana ce considera ca i s-a incalcat acest drept poate cere instantei de judecata, pe calea unei actiuni civile, repararea prejudiciului prin pretinderea unor despagubiri in bani. In plus, proiectul precizeaza ca instanta poate dispune interzicerea publicarii documentelor sau imaginilor respective.





Opozitia crede ca sunt doar "ineptii"



Senatorul PNL Nicolae-Vlad Popa afirma ca aceste prevederi sunt "ineptii", care nu se regasesc in legislatiile statelor democratice. "Trebuie sa existe o transparenta totala asupra activitatii demnitarului si orice interdictie impusa in privinta unor documentari - filmari, fotografii, anchete - este de neacceptat". Dreptul la imagine al persoanei subzista, insa, afirma senatorul liberal, persoana numita sau aleasa intr-o functie publica trebuie sa-si asume anumite riscuri, inclusiv controlul societatii civile prin intermediul mass-media.



De cealalta parte, unul dintre initiatori, deputatul Ionel Olteanu afirma ca proiectul sau nu numai ca nu ingradeste, ci "incurajeaza" libertatea de expresie. Olteanu sustine ca este un proiect redactat "dupa standardele europene" in materie, pe care le-a cunoscut in detaliu ca membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE).



Deputatul PSD Ionel Olteanu a provocat o controversa apriga anul trecut in momentul in care a informat, printr-o nota, APCE ca Parlamentul de la Bucuresti a dezincriminat insulta adusa autoritatii si calomnia. In fapt, cele doua probleme erau atunci doar la nivel de dezbatere. Ulterior, Parlamentul a dezincriminat insulta insa in privinta calomniei, noul Cod Penal (adoptat de Camera Deputatilor saptamana trecuta) mentine inca sanctiunea cu amenda penala sau zile amenda.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO