Politică

Vasile Blaga, acuzat ca face presiuni pentru blocarea anchetelor

15.03.2007, 18:43 82

Fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din Ministerul de Interne, Marian Santion, il acuza pe Vasile Blaga - ministrul de resort - ca a facut presiuni asupra sa pentru stoparea anumitor anchete desfasurate in minister. Blaga neaga acuzatiile si spune ca il va da in judecata pe Santion, daca nu probeaza cele declarate. Acuzatiile lui Santion - anume ca sunt presiuni - au fost confirmate de adjunctul sau la DGA, comisarul Gheorghe Manea, care si-a inaintat ieri demisia.
Scandalul a izbucnit ieri in sedinta Comitetului Strategic al DGA intrunit pentru a afla cauzele crizei de la nivelul acestei structuri in cazul careia MAI a dispus o ancheta. Presa a scris ca o parte a membrilor acestui corp de control
si-a construit vile si a incalcat legea cumparandu-si ilegal locuintele de serviciu, actiuni aflate in atentia DGA. Doi dintre cei vizati, comisarii-sefi Nicolae Tutanescu si Sandu Nicolae s-au aflat initial in comisia de ancheta de la DGA, fiind apoi retrasi.
Santion a demisionat la 6 martie, invocand motive personale. Presa a scris ca el ancheta ilegalitati de la varful MAI. Blaga l-a acuzat pe Santion intr-o sedinta a carei inregistrare a ajuns in presa ca el este cel care da informatii ziaristilor. Santion a confirmat ieri ca a transmis Directiei Nationale Anticoruptie dosare care vizeaza sefi din MAI. El a afirmat ca printre cei cercetati sunt secretari de stat si chestori - unii dintre ei membri ai Comitetului Strategic - "care se afla in sala". In sala de sedinte a DGA erau chestorii Constantin Manoloiu, Pavel Abraham, Virgil Ardelean si Gabriel Nita. Apoi a spus ca si ministrul de interne a facut presiuni asupra sa, la telefon, pentru a inchide un dosar care il privea pe generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei romane. Chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a MAI, l-a contrazis pe Santion, afirmand ca era langa Vasile Blaga cand acesta l-a sunat in legatura cu generalul Silion. "V-a spus sa manifestati etica necesara in ancheta!", i-a spus Ardelean lui Santion. Acesta din urma a replicat: "Da! Mi-a spus la telefon pe cazul cu Jandarmeria. (...) Mi-a spus: Lasa-l in pace (pe general - n.n.). Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea cu tine!".
Cei acuzati au negat ca ar fi facut presiuni pentru stoparea anchetelor. Insa adjunctul lui Santion, la DGA, Gheorghe Manea a intarit spusele fostului sau sef: "S-au facut presiuni asupra noastra din partea unor sefi ai Ministerului. Au fost si presiuni directe - amenintari cu procuratura militara - si indirecte, printr-o comisie de control". El l-a indicat printre cei care au facut presiuni pe chestorul Anghel Andreescu, secretar de stat in MAI. Dupa aceste afirmatii, Manea si-a inaintat demisia, afirmand ca o face din cauza presiunilor mentionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO