Politică

Viceliderul deputaţilor PNL : Într-o oră depunem documentele pentru suspendarea lui Băsescu

no title

Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

04.07.2012, 12:20 1307

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, că într-o oră USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"În acest moment gruprurile parlamentare au adunat toate sesizările pe care noi le considerăm importante să le punem într-un document pe care să-l înaintăm preşedinţilor celor două Camere prin care să solicităm o şedinţă extraordinară a Camerelor reunite să-l suspendăm pe preşedintele României", a declarat Eugen Nicolăescu.

El a spus că speră ca cererea de suspendare din funcţia a şefului statului să fie depusă la Birourile Permanente în circa o oră.

Paşii până la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Nicolăescu a spus că principalele acuzaţii aduse şefului statului vor fi aflate de către presă în momentul în care cererea de suspendare va fi depusă.

Liberalul a spus că după depunerea cererii Birourile Permanente vor stabili calendarul constituţional privind procedura de suspendare a şefului statului.

Nicolăescu a spus că la documentul de suspendare au lucrat "foarte mulţi colegi din USL".

El a mai arătat că după depunerea cererii de suspendare la Birourile Reunite, acestea trebuie să convoace o sesiune extraordinară, să stabilească ordinea de zi, urmând ca în ziua în care plenurile reunite se vor întruni pentru citirea sesizării să fie invitat şi preşedintele Traian Băsescu pentru a da explicaţiile necesare.

El a adăugat că, în funcţie de discuţiile din plenul reunit, dacă se va considera că textul este suficient, acesta va pleca către Curtea Constituţională, iar dacă se va considera că este insuficient, se va forma o comisie de anchetă, aşa cum prevede Constituţia, aceasta urmând să lucreze o perioadă de timp pentru a elabora un raport final care să fie citit în Parlament.

Nicolăescu a spus că ulterior se va aştepta răspunsul Curţii, care este consultativ, iar apoi se va reuni din nou plenul comun, care va dezbate şi va vota suspendarea şefului statului.

El a spus că în acest moment cererea de suspendare are circa 15 pagini.

Nicolăescu a arătat că nu cred că Plenul reunit va fi convocat în cursul zilei de miercuri pentru citirea cererii de suspendare şi a apreciat că acesta va fi convocat joi.

Nicolăescu a mai spus că, în opinia sa, Curtea Constituţională nu va putea bloca demersul de suspendare al şefului statului întrucât USL va solicita în documentul pe care-l va trimite Curţii un termen de pronunţare.

El a mai spus că, potrivit Regulamentului comun al celor două Camere, în termen de 24 de ore de la avizul Curţii privind cererea de suspendare Parlamentul poate să ia decizia finală asupra suspendării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO