Politică

Videanu: deficitul bugetar de 1,5% PIB este rezonabil

06.01.2005, 00:00 17

Ministrul de stat pentru coordonarea economiei, Adriean Videanu, declarat ieri ca tinta deficitului bugetar de 1,5% din PIB, convenita cu Fondul Monetar International este una "rezonabila".
Amintind ca programul electoral al Aliantei PNL-PD propunea un deficit bugetar de peste 2% PIB, in vreme ce FMI ar fi dorit inainte de semnarea acordului un deficit de 1%, Videanu a spus ca, 1,5% este o tinta rezonabila care poate fi atinsa pana la sfarsitul anului chiar si cu "proiectia pe care noi am facut-o".
El s-a referit aici la introducerea cotei unice de 16% care va diminua intr-o prima faza veniturile statului. Au existat voci - mai ales din PSD - care au spus ca masura  va pune in pericol tinta deficitului convenita cu FMI.
Videanu a declarat ca, in discutiile purtate in aceasa saptamana, reprezentantilor Fondului le-au fost prezentate argumentele Aliantei PNL-PD in legatura cu modificarile aduse Codului Fiscal, modificari care, "la un moment dat, erau in afara acordului semnat cu FMI de vechea guvernare".
Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a declarat, recent, ca deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite.
El a apreciat ca, pentru a umple "golul" lasat in buget de aceasta masura, executivul ar trebui sa restranga cheltuielile publice.
Videanu a declarat ieri ca guvernul va incerca sa convinga FMI ca "golul" din buget, va fi resimtit doar in prima parte a anului si poate fi suplinit in a doua jumatate prin scoaterea la lumina a unei parti a economiei subterane.
Videanu a declarat ca FMI a acceptat, in principiu, argumentele prezentate pentru reducerea fiscalitatii urmand ca, cu ocazia misiunii din 25-26 ianuarie, sa fie gasite "elementele de echilibru pentru parametrii macroeconomici ai Romaniei".
Videanu a mai spus ca masura introducerii cotei unice de impozitare a fost bine primita de pietele financiare internationale, mai ales la Londra si New York, si a apreciat ca investitiile straine vor veni "mai repede decat ne-am asteptat", ca urmarea aplicarii acestei masuri.
Videanu a amintit ieri ca, dupa modificarea Codului Fiscal, va urma modificarea Codului Muncii: "Legislatia va fi modificata in sensul favorizarii creditorului, nu a debitorului, cum este legislatia in acest moment".
El a mai spus ca, in urmatoarele trei luni va fi adoptata legislatia care va elimina toate barierele administrative privind infiintarea si desfiintarea societatilor comerciale. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO