Politică

Votul prin corespondenţă la revizuirea Constituţiei, subiect de dispută Ponta - Iohannis

Autor: Andi Manciu

12.11.2014, 20:53 121

"E vorba de faptul că domnul Iohannis, la disputa de ieri, a fost total nepregătit şi a spus nişte lucruri neadevărate. Primul dintre ele este cel referitor la faptul că PNL, pe care îl conduce de puţin timp, a propus în comisia de modificare a Constituţiei un amendament la Constituţie privind votul electronic sau mijloace de comunicare la distanţă şi PSD l-a respins. Am în faţă procesul verbal, Parlamentul României, Camera Deputaţilor, amendamentul depus de către Alina Gorghiu a fost retras. Nu a fost respins. Şi rog ca domnul Iohannis să fie mai bine pregătit când vine şi face afirmaţii”, a afirmat Ponta.

La rândul său, Klaus Iohannis a insistat asupra faptului că amendamentul indicat a fost respins.

"Scrie în limba română aici, să ştiţi, cu ştampilă", a continuat Ponta, prezentând un document către camera de luat vederi.

Iohannis a întrebat dacă premierul acordă o replică la replică, situaţie în care Ponta a susţinut: "Nu. Ca să înţeleagă oamenii că nu v-aţi pregătit nici în seara asta".

MEDIAFAX relata în 6 iunie 2013, de la lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei, momentul în care a fost supus votului amendamentul formulat de Alina Gorghiu, deputat PNL.

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins varianta introducerii noţiunii votului prin corespondenţă în legea fundamentală, propusă de către deputatul PNL Alina Gorghiu, sub considerentul că această măsură poate fi luată şi pe actuala formulă constituţională.

Amendamentul lui Gorghiu, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei "Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale", a fost respins, înregistrându-se 5 voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

În prezent, în Constituţie se menţionează: "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO